ÜRETİM DEVRİMİ İÇİN MİLLİ HÜKÜMET! (MADENCİLİK ) 3

Madencilikte ana ilke ülke çıkarları doğrultusunda olmalıdır. Türkiye’nin hiçbir madeni emperyalist devletlere peşkeş çektirilemez. Madenler stratejik önemdedir. Sanayisi gelişmiş emperyalist devletler, sömürdükleri ülkelerin madenlerini arsızca çalmış. Sanayi devriminin başarıya ulaşmasını ancak bu yolla sağlayabilmişlerdir.
Ülkemizde 2480 sayılı yasa ile bor, uranyum ve toryum üretilmesi, işlenmesi ve pazarlama görevi Atatürk ‘ün 1935 yılında %100 Milli ve yerli sermayeli Eti Maden İşletmelerine aittir.
Dünyada bor madeninin % 73’ü Türkiye ‘de bulunmaktadır. Eti Bir 17 farklı üründe dünyada ilk sıradadır. Dış satımın % 60’ı Asya, % 23’ü Avrupa, % 14’ü Amerika’yadır. 2018 yılında yurtiçi satışlarının % 67’si cam ve seramik kesimi nedir. Bor üretiminin % 48’i cam, % 15’i tarım, % 20’si diğer (çimento, tekstil, cam elyaf, tekstil elyaf, kauçuk, plastik ), % 2’si temizleyicide kullanmaktadır.
Borun kolay çözünebilir olması, özellikle organik maddesi düşük, asidik topraklarda ve nemli bölgelerdeki kumlu topraklarda kolayca taşınabilmesine bunun sonucu olarak da yetersiz bir konsantrasyonuna neden olmaktadır. Bor eksikliği elma, şeker pancarı, kabak, karnabahar, havuç, kereviz, pamuk, salatalık, yer fıstığı, ayçiçeği, şalgam, kuşkonmaz, arpa, bezelye, brokoli, turunçgil, yonca, marul, darı, şeftali, armut, turp, pirinç ekiminde kalite ve verim düşüklüğüne neden olmaktadır. Tarım kesiminde bir ürünlerinin mikrobesleyiciler pazarı 2017 yılında 7,6 milyar dolar olup 2024 yılında 13,3 milyar dolar olması beklenmektedir. Bunun nedenleri de fakir toprak kalitesini arttırmak ve yüksek verim istenmesidir.
1980 Amerikancı darbe sonrası Eti Bor İşletmeleri de emperyal kapitalist saldırıya uğramaya başladı. Önce Anap ardından Ak Parti hükümetleri özelleştirmeye çalışsa da başaramadılar. Büyük bir dirençle karşılaştılar. Kamuoyuna fazla yansımayan bu peşkeş çekme Milli Güçlerce engellendi. Ak Parti ve Anap bu direnişin önünde diz çöktü. 2018 yılı itibariyle 2,35 milyon ton, 1 milyar dolar getirili bu Ulusal Kazanç, stratejik ürün peşkeş çekilemedi.
Eti Bor İşletmeleri araştırma, geliştirme ve üretim sırasında 9 şehit vermiş Ulusal bir kuruluştur. Ulusal çıkarların dışında herhangi bir siyasi partinin ya da hükümetin iktidarda kalmak için pazarlanmasına izin verilmeyecektir.
. . . . . . . . . . . . . . . . .
KAYNAKÇALAR İÇİN ETİ BOR İŞLETMELERİ EMEKLİ BAŞ UZMANI SAYIN MUSTAFA ERTEK’E SONSUZ TEŞEKKÜR EDERİM.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.