Üreticiye mildiyo hastalığı uyarısı

Bursa Tarım İl Müdürlüğü, domates, soğan ve patates üreticisine mildiyö hastalığına karşı ilaçlama uyarısı yaptı.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, özellikle Karacabey başta olmak üzere, domates, soğan ve patates ekiminin yoğun yaşandığı Mustafakemalpaşa, İnegöl, Yenişehir ve Mudanya ilçelerinde çiftçilerin, sebze ekim alanlarında mildiyö hastalığına karşı ilaçlama yapması gerektiğini bildirdi.
Açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Hastalık etmeni yaprak, dal ve meyvelerde zarar oluşturan bir fungustur. Hastalığın sebze alanlarında yayılması; 19-22 derece sıcaklık ve orantılı nemin % 80’in üstünde olduğu, yağışlı dönemlerden sonra artış göstermektedir. Hastalık gövde veya yapraklarda başlar ve şiddeti ilerledikçe meyve dahil tüm organlara yayılır. Hastalık meyvelerin ticari değerini düşürür ve ilerleyen aşamada meyvelerde % 100’e varan oranlarda zarar verebilir.
Hastalık başta domates, soğan ve patates olmak üzere Patlıcangiller, Solanaceae familyasındaki tüm kültür bitkilerinde etkili olmaktadır. Mildiyö hastalığı yaprakların altında olmaktadır. Bu nedenle ilaçlamalarda mutlaka yaprak alt yüzeyinde ve bitkinin tamamında teknik talimatta tavsiye edilen ilaçlar ile ilaçlaması yapılmalıdır.
İlaçlamadan sonraki 24 saat içinde ilacı yıkayacak yağış olması halinde ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaçlama hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak tekrar edilmelidir.
Bölgemizde özellikle domates, soğan ve patates ekiminin yoğun yapıldığı Karacabey, Mustafakemalpaşa, İnegöl, Yenişehir ve Mudanya gibi üretim alanlarında mildiyö hastalığının başlangıç döneminde ve yoğun yağışların etkisiyle de yer yer ileri dönemde seyrettiği gözlenmiştir.
Sebze ekim alanlarında mildiyö hastalığı, phytophthora infestans mücadelesi için sebze üreticilerinin ilaçlama yapması gerekmektedir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.