Üreticinin yanındayız!

Üreticinin yanındayız!
Karacabey Ova Köyleri Sulama Birliği’ni ziyaret eden AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, bir süredir üzerinde çalışan “Kapalı Devre Basınçlı Sulama Sistemi Projesi”, “Ticaret Borsası Kanunu”, “Tarım Organize Sanayi Bölgesi”, “Krize Karşı Tarımsal Destekleme Programı” ile “Sütte Fiyat İstikrarının Sağlanması” gibi konularda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Birlik Başkanı Sami Özseçen ile yönetim kurulunun hazır bulunduğu ziyarete Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’nun yanı sıra, AK Parti İl yöneticileri, ilçe yöneticileri ile Belediye Meclis Üyesi adayları katıldı.
Karacabey Ovası açısından büyük önem taşıyan ve sulama maliyetlerini büyük oranda azaltacak olan “Kapalı Devre Basınçlı Sulama Sistemi Projesi”nin en kısa sürede hayata geçirileceği sözünü veren Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, çalışmalarda sona gelindiğini müjdeledi.
Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, Ticaret Borsası’nda çiftçilerin daha etkin yer almalarını sağlayacak yasa değişikliğinin gerektiğini belirterek, Koyuncu’ya bu yönde taleplerini dile getirdi.
Karacabey’deki tüm çiftçilerin Borsa seçimlerinde sadece 1 oyu bulunduğuna dikkat çeken Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, “Ticaret Borsası’nın en önemli gelir kaynağı üreticilerden sağlanmasına karşın, seçimlerde sadece çiftçiler adına Ziraat Odası Başkanı oy kullanabiliyor. Ancak diğer taraftan baktığımızda ise, Borsa’ya kayıtlı diğer Oda üyelerinin her biri seçimlerde kendi adına oy kullanma yetkisine sahip durumdadır.Bu adaletsiz uygulamaya son verilmesini istiyoruz” dedi.
Borsa Kanunu’nu Meclise taşıyacağını belirten Koyuncu, “Herkes rahat olsun. Gereği ne ise yapılacaktır” şeklinde konuştu.
Karacabey’e yakışır bir tarımsal organize sanayi bölgesinin kurulacağı sözünü veren Koyuncu, “Miras Hukuku, üretim planlaması ve örgütlenmeyi sağlandığı takdirde tarımdaki sıkıntılar ortadan kalkacaktır. Üreticiyi bizim kadar düşün başka bir parti yok” diye konuştu.
AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Erken’ e “Krize Karşı Tarımsal Destekleme Programı” ile “Sütte Fiyat İstikrarının Sağlanması” konularında yazılı öneriler sunduğunu kaydetti.
İlk olarak “Krize Karşı Tarımsal Destekleme Programı” konusundaki önerilerini anlatan Bursa Milletvekili Koyuncu, tarımsal üretime girdi sağlayan sanayinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Tarımsal ürünlerin ihracatının yüzde 50 oranında arttırılması yönünde önerilerde bulunduğunu belirten Koyuncu, “Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden kullandırılan ve yasal takibe düşmüş üreticilerin borçları yeniden yapılandırılmalıdır. Selektif zirai kredi kararnamesi yeniden ele alınmalı, tarımsal mekanizasyon (traktör alımı dahil) kanatlı et üretimi ve besicilik faaliyetleri içinde kredi kullanımı yüzde 60 düşük faiz oranı şeklinde düzenlenmelidir” dedi.
Sütteki fiyat istikrarsızlığına da değinen AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, “Genel olarak Türkiye’de çiğ süt üretiminin ekstansif koşullarda yapılması, doğumların belirli dönemlere gelmesi, koyun keçi sütlerinin belli dönemlerde üretilmesi, kayıt dışı sektörün aniden çiğ süt alımından çekilmeleri sonucu Aralık ve Haziran ayları arasında günlük ortalama bin tonluk süt fazlalığı ortaya çıkmaktadır.Bu arz fazlalığı nedeniyle çiğ süt fiyatlarında düşüş yaşanmaktadır.
Çiğ süt üreticilerimiz kış dönemi olması nedeniyle en yüksek yem maliyetleri karşısında çok güç durumda kalmakta ve çareyi damızlık hayvanlarını kestirmekte bulmaktadır. Fiyatta istikrarsızlığı yaratan bu soruna karşı AB’nin 40 yıldan bu yana uyguladığı sistemi önermek mümkündür. Üretim fazlası sütün 180 bin ton olduğunu düşünürsek, normalde 10 kilogram sütten kabaca 1 kilogram süt tozu yapılabildiğini var sayarsak, 6 ayda 18 bin ton süt tozu üretilebilir. AB süt tozunun Türkiye’ye satış fiyatı 2 bin 400 $/Ton’dur. Yerli süt tozumuz ise, sadece fabrikaya kadar çiğ süt maliyetini düşünürsek, 6,50 TL’dir. Ton maliyeti hesaplanırsa; 6,50×1000/1700$ TL: 3,820$/Ton’dur. Yerli süt tozu 3800$/Ton-AB Süt tozu 2300$/Ton: 1500$/Ton destekleme yapıldığı takdirde, yerli sanayici fazla sütü alarak talep yaratır ve fiyatlarda düşüş yaşanmaz” diyerek konuya dikkat çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.