“Üretici Kayıt Defteri” tanıtıldı

“Üretici Kayıt Defteri” tanıtıldı
Karacabey Tarım Müdürlüğü, çiftçilere ürünlerini kayıt altına almalarıyla ilgili bir seminer düzenledi.
Ticaret Borsası`ndaki seminerde konuşan Bursa Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü İhsan Duman, Bakanlığın iki ayrı düzenleme yaptığını hatırlattı.
Duman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlığımız 2008 yılının sonu, 2009 başında üst üste iki düzenleme çıkardı. Yapılan düzenlemelerden bir tanesi tesisleri kayıt altına alınması yönetmeliğidir. Bitki koruma yönetmeliği ile zirai mücadelede kullanılan ilaçların denetim altına alınması hedeflenmiştir. Üretici kayıt defteri diye adlandırdığımız yönetmelikte hasat öncesi ürüne yapılan ilaçlama kayıt edilir. Ürün satıldıktan sonra bu defter, esnafa teslim edilir. Esnaf ise aldığı ürünü bağlı bulunduğu ticaret odasına kayıt ettirdikten sonra satışa sunar. Böylelikle ürünü takip etmesi kolay olur.”
Tarım müdürlüklerinde görevli ekiplerin tarladaki üründen numune alıp tahlil yapacaklarına dikkat çeken Duman, “Tahlil sonuçları istenilen kriterin altında ise iyi, ancak kriterin üstünde çıkarsa üreticiye para cezası uygulanacaktır. Böylelikle kaliteli ürün ihraç eden ülke haline geleceğiz” diye konuştu.
Konuşma sonunda çiftçilerden gelen soruları yanıtlayan Duman muhtarların ve çiftçilerin konuya gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.
Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, “Üretici Kayıt Defteri”nin müdürlükte bulunduğunu ve çiftçilerin istedikleri zaman ücretsiz olarak alabileceklerini belirtti.
Ceylan ayrıca, “Defter, çiftçilerce her ürün için ayrı ayrı doldurulacak ve hasada yakın dönemlerde Tarım Bakanlığı’nca kontrol edilecek. Defterde, ürünün adı, tahmini üretim miktarı, kullanılan ilaç, gübre ve bitki gelişim düzenleyicilerinin markası, etkili maddesi, hangi hastalık yada zararlıya karşı kullanıldığı, dekar veya ağaç başına doz gibi bilgiler yer alacak” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.