Üretici daha fazla desteklenmeli!

Karacabey Ticaret Borsası, Ulusal Hububat Konseyine katıldı:

Üniversitelerin Ziraat Fakülteleri bölümünden çok sayıda öğretim görevlisinin de yer aldığı toplantıda, sona eren tahıl hasadı sezonu ardından hasat değerlendirmesinde bulunuldu. “Buğday Raporu”nun yanı sıra önümüzdeki günlerde yayınlanacak “Mısır ve Çeltik Raporları” ile TMO’nun bu yıl uygulamaya koyduğu “Kaliteye Dayalı Alım Politikası” ve Konseyin genel faaliyetleri ve ileriye dönük görüşler değerlendirildi.

UHT’nin kuruluşundan beri sektörle ilgili çalışmalara hız verildiğini dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çevik, sektörle ilgili gelişmeleri takip eden bir konsey olarak faaliyetlerle ilgili bilgi verdi. TMO’nun bu yıl uygulamaya koyduğu “Kaliteye Dayalı Alım Politikası”na açıklık getirildi.

Toplantıda söz alan Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve UHT Meclis Üyesi Murad Bertan ise, bölgemizde hububat olarak en çok mısır ekimi yapıldığını ve son yıllarda hava ve iklim şartlarından dolayı mısırın rutubetinin düşürülememesi nedeniyle yüksek rutubetli mısır hasadı gerçekleştirildiğini söyledi.

Bunun sonucunda ürünün ülke genelinde mısır ekimi yapan bölgelere göre çok düşük fiyattan çiftçinin ürününü satmak zorunda kaldığını belirten Bertan, buna paralel hükümetçe dane mısıra kilogram başına verilen destekleme fiyatının son yıllarda çok düşük kaldığını dile getirdi.

Düşük destekleme nedeniyle yöre çiftçisinin ürün satış fiyatı ile birlikte destekleme miktarının çok düşük kaldığını ifade eden Murad Bertan, hükümetin mısırın kilogram destekleme miktarını bölgelerdeki rutubet oranının yüksekliğine göre farklı farklı fiyat belirlenmesi ve bölgeler arasındaki fiyat mağduriyetini gidermesi gerektiğini söyledi.

Bertan’ın dile getirdiği konuyu gündemine alan konsey, sıkıntıları ilgili bakanlığa bildirilme kararı aldı.

Konsey faaliyetlerinin görüşüldüğü toplantı sonrasında konuklara Konya’nın geleneksel lezzetleri ikram edildi. Daha sonra Hz.Mevlana’nın 738.Vuslat Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen programa katılan Karacabey Ticaret Borsası, sema ayinini izledi. Borsa üyeleri, Konya’nın Mevlana felsefesiyle bütünleştiğini ifade ederek memnuniyetlerini dile getirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.