“UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Karacabey Atatürkçü Düşünce Derneği’nde araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu’nun vefatının 25. yıl dönümü sebebiyle anma etkinliği düzenlendi.
Anma etkinliği, ADD Karacabey Şube Başkanı Haluk Aka’nın günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla başladı. Aka, 25 yıl geçmesine rağmen Uğur Mumcu’nun ölümünün hala faili meçhul cinayetler arasında yer aldığını söyledi.
Aka’nın ardından ADD adına genç öğrenci Yusuf Irgat da “Unutmadık, unutturmayacağız” adlı bir konuşma yaptı. Irgat açıklamasında şu sözlere yer verdi; “24 Ocak 1993’te, karanlık güçler tarafından arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu vahşice katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun ölümünün üzerinden 25 yıl geçti.
Ocak ayı ülkemiz için, acılarla dolu bir ay. Işığın gün yüzüne çıkaracağı karanlık işlerden, kapalı kapılar ardında yürütülen karanlık ilişkilerden beslenenler hep korkmuştur. Yarınlarımızı çalanlar. Çocuklarımızın, gençlerimizin geleceğini karartanlar. Uğur Mumcu, onurla, dimdik, ödünsüzce sürdürdüğü yaşamı boyunca, kalemini kimsenin önünde eğmedi. Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşesinde daha çok demokrasi için, demokrasinin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla aldığı tüm tehditlere rağmen yılmadan, korkmadan yazmaya devam etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerinin yılmaz bir savunucusu olarak, Atatürk gibi, egemen güçlere karşı yaşamı boyunca mücadele etti. Faili meçhul siyasi cinayetlerle yaşamdan kopartılmış aydınlarımızı unutmamak, unutturmamak için, hafızalardan silinmesine engel olmalıyız. Toplumsal belleğimizi diri tutmak için, gerçekler ortaya çıksın, kimler incinecekse incinsin… Türkiye’de ülkesini ve halkını aydınlatmaktan başka bir kaygısı olmayan basın emekçileri, bilim insanları ve aydınlar, tıpkı bugünlerde olduğu gibi her dönem hedef olarak gösterilmiş, devlet içindeki açık ya da gizli güçlerle işbirliği üzerinden birçok basın emekçisi, bilim insanı ve aydınımız siyasi cinayetler ve suikastlar sonucunda katledilmiştir.
Bir ülkenin gazetecilerini, yazarlarını, aydınları tehdit olarak görmesi, bununla yetinmeyip açık açık hakaret ederek tehdit etmesi, düşüncelerini özgürce ifade edenleri kimi zaman hedef göstermesi, kimi zaman da gazeteci kimliklerini yok sayarak tutuklayıp cezaevine doldurması Türkiye açısından utanç verici bir durumdur. Türkiye’nin Uğur Mumcu, gibi gazetecilerin öldürüldüğü bir ülke olma utancı kara bir leke olarak ortada dururken, bu utanca dünyada en fazla tutuklu gazetecinin olduğu ülke olma ayıbı eklenmiştir.
Dün cinayetlerle susturulmaya çalışılan gazetecilerin, aydınların ve bilim insanlarımızın bugün baskı, tehdit ve sansür ile karşı karşıya bırakılması, halkın gerçek ve doğru haberleri alma özgürlüğü üzerindeki yasakçı ve baskıcı zihniyetin yıllar içinde hiç değişmediğini göstermektedir. Karanlık güçlere karşı eşit, özgür, demokratik bir Türkiye için mücadele eden, bu yolda canını veren Uğur Mumcu’yu ve ilkelerinden taviz vermedikleri için öldürülen bütün basın emekçilerini, bilim insanlarını ve aydınlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.