Uluabatlı Hasan, “Unutulan Sanatların İzinde”

Karacabey Uluabatlı Hasan İlkokulu son yaptığı proje ile ülke sınırlarını aşan bir başarıya imza attı. Uluabatlı Hasan İlkokulu Sınıf Öğretmenleri Nazlı Arslan Gül, Özlem Taş; Okul Müdürü Ferhat Coşan’ın desteğiyle öğrencilerinin gelişen teknolojiyle birlikte zengin kültürlerini ve sanatlarını unutmaması adına “Unutulan Sanatların İzinde” projesi hazırladı. Ulubatlıhasan İlkokulu’nca gerçekleştirilen, Karacabey Belediyesi’nce desteklenen “Unutulan Sanatların İzinde” isimli proje; İznik Çini İmalathanesi ziyareti ile başlayarak, Yenikaraağaç El Örmesi Çorap İmalatı ziyaret ile devam etti. Ziyaretlerde öğrenciler tezgah başına geçerek unutulmaya yüz tutmuş sanatların nasıl icra edildiğini deneme fırsatı buldu. 1000 yıllık el örmesi çorap imalatı geleneğinin tanıtımında ve yine yüzyıllar öncesinden gelen çini yapımında öğrencilerin bu sanatların son temsilcileri ile birlikte yaptıkları çalışmalar çok keyifli anların yaşanmasına sebep oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı destekli “Unutulan Sanatların İzinde” isimli proje, Karacabey Uluabatlı Hasan İlkokulu tarafından geliştirilerek Balkanlar, Türkiye ve Azerbaycan’ın unutulan sanatlarını tanıtarak sahip çıkıyor. Her ay bölgeden unutulmaya yüz tutmuş 3 farklı meslekler atölyede ustalar tarafından uygulamalı olarak anlatılırken, 27 proje ortağı okul da öğrencileriyle beraber online bağlantısıyla atölyedeki çalışmaları canlı izliyor.
‘Unutulan Sanatların İzinde’ projesi kapsamında Bursa ayağının temsilcileri olarak Uluabatlı Hasan İlkokulu Müdürü Ferhat Coşan ile Sınıf Öğretmenleri Nazlı Arslan Gül, Özlem Taş öğrencileri ile birlikte ilk olarak İznik Çini İmalathanesi ziyaret etti daha sonra unutulmaya yüz tutmuş çorapçılık sanatını gün yüzüne çıkarttı. Nazlı Arslan Gül ve Özlem Taş, İznik’te çini yapımını ve Yenikarağaç Mahallesi’nde öğrencilerine uygulamalı olarak çorapçılık sanatını tanıtarak, online bağlantısıyla da atölyedeki çalışmaları Azerbaycan, Arnavutluk ve Bulgaristan’daki okullarda canlı izletmeyi başardı.
“Unutulmaya yüz tutmuş sanatları öğrencilerimizin ayağına getiriyoruz” diyerek söze başlayan projenin kurucularından Uluabatlı Hasan İlkokulu Sınıf Öğretmenleri Nazlı Arslan Gül ve Özlem Taş, “Çocuklarımız, sahip olduğumuz bu sanatlarımızı unutmasınlar diye böyle bir proje başlattık. Geliştirdiğimiz bu projenin hem kurucusu hem de Bursa ayağının temsilcileriyiz. Çocuklarımızı sanata götürmeye imkânımız olmadığı için ‘sanatları çocukların ayaklarına getirelim’ diye idaremizin desteğiyle projemizde Bursa ayağı olarak çorapçılık, çinicilik, bıçakçılık, sepetçilik gibi sanatlarımızı tanıtıyoruz. Her ay bir bölgeden 3 önemli sanatı öğrencilerimiz bizzat yerinde deneyerek öğrenecek. Bunlar online görüşmelerle tüm Türkiye, Balkanlar ve Azerbaycan’da kocaman bir atölye şeklinde yapılacak. Projemiz, usta-çırak ilişkisi ile atölyeler şeklinde yürüyerek ve aynı anda online olarak tüm ülkeye ve Azerbaycan, Arnavutluk ve Bulgaristan’daki okullarda izlenilecek. ‘Unutulan Sanatların İzinde’ projesi kapsamında ilk olarak İznik Çini İmalathanesi ziyaret ederek, çini yapımını uygulamalı olarak gösterdik. Daha sonra unutulmaya yüz tutmuş çorapçılık sanatını Yenikaraaç Mahallesi’nde öğrencilerimiz ile birlikte işledik. 1923 yılında kurulan ve geçimini hayvancılıkla sağlayan Yenikaraaç Mahallesi sakinleri hayvanlarının yünlerini değerlendirerek ve bisiklet tekerinin telinden şiş yaparak çorap örmeye başlamış. Özellikle erkeklerin çorap ördüğü bu köyde bu sanat makineleşme yüzünden unutulmaya yüz tutmuş. Bizlerde ilçemizin unutulan sanatlarından çorapçılık mesleğini gün yüzüne çıkartarak öğrencilerimize göstermek istedik. Yanikaraağaç Mahalle sakinleriyle birlikte öğrencilerimizde uygulamalı olarak çoraplarını ördü. Çini işleme ve çorapçılık sanatını öğrencilerimize tanıttık aynı zamanda Azerbaycan, Arnavutluk ve Bulgaristan’daki okullarda da canlı olarak izlettik. Aynı şekilde öğrencilerimiz Azerbaycan, Arnavutluk ve Bulgaristan’daki unutulan sanatları da sınıflarında canlı olarak izleyebiliyor. Bu şekilde hem buradaki, hem ülkemizin diğer ucundaki unutulmak üzere olan, son ustası kalmış bir sanatı çocuklar tanımış oluyor. Projemizde bizlere her türlü desteği veren Okul Müdürümüz Ferhat Coşan ve Belediye Başkanımız Ali Özkan’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Okul Müdürü Ferhat Coşan ise, “Eğitimin sadece telefon, dijital ortam veya kitaplardan olmadığını göstermek, eski gelenek ve göreneklerimizi, eskiden kalan meslekleri, kültürümüzü çocuklara aşılamak niyetiyle bu projeyi hayata geçiren öğretmenlerimize tam destek verdik. Sınıf Öğretmenlerimiz Nazlı Arslan Gül ile Özlem Taş’a öğrencilerimizi için böylesine başarılı ve verimli bir projeyi özveriyle hayata geçirdikleri için teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Gerçekten bu proje saygın ve değerli bir projedir. Bu proje yapılırken hem ilçemizdeki, hem de Bursa’mızdaki unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatma ve diğer bölgelere ve oradaki öğrencilere tanıtma desteğimiz olacak. Çocuklarımız için kıt imkânlarla da olsa imkân yaratarak ve en iyi bir şekilde eğitimlerini alarak, onları geleceğe hazırlamak ve topluma faydalı bir birey olmaları için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.
Okul Müdürü Ferhat Cengiz Coşan son olarak, projeye gösterdiği özen, projenin gerçekleşebilmesi için sağladığı ulaşım desteği, projemizin tanıtımı konularındaki maddi manevi desteklerini esirgemediği için Karacabey Belediyesi ve çalışanları adına Başkan Ali Özkan’a teşekkür etti.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin “Projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta Karacabey Belediyemiz olmak üzere, Okul İdaresine, Öğretmenlerimize, Öğrencilerimize ve Velilerimize teşekkür ederim.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.