Uluabat Gölü’nde korkutan görüntü

Temiz akması için uğruna kampanyalar başlatılan Nilüfer Çayı’nın ardından Bursa’nın göz bebeği Uluabat Gölü de fabrikaların atıklarıyla kirlendi.
Dünyada biyolojik olarak kendini yenileyen 38 gölden biri olan Uluabat Gölü’nün Nilüfer’e bağlı Akçalar Mahallesi’ne bakan kıyıları tanınmayacak hale geldi. Akçalar’da bulunan fabrikaların filtrelerini çalıştırmaması ve borularla taşınan atık suları, Uluabat Gölü’nü kirletiyor. Fabrikaların kimyasal atıkları ile her geçen gün kirlenen Uluabat’ın son hali görenleri şaşırtırken, çevreye yayılan kötü koku, Akçalar Mahallesi sakinlerinin tepkisine neden oldu.
HANİ ANLIK OLARAK İZLENİYORDU?
Temiz akması için uğruna kampanyalar başlatılan Nilüfer Çayı, zehir akarken bir kötü haber de Uluabat Gölü’nden geldi. Uluabat Gölü’nün Akçalar Mahallesi kıyıları fabrikaların kimyasal atıkları yüzünden kirlendi. Uluabat fabrikaların kimyasal atıkları ile her geçen gün kirlenirken, kötü kokusu da çevre sakinlerini canından bezdirdi. Büyükşehir Belediyesi atık sularını doğaya bırakan işletmeleri anlık olarak online takibe alsa da sonuç değişmedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe dereleri kirleten işletmelere yüklü cezalar keseceklerini belirtirken, özellikle akşam saatlerinde artan kötü kokuyla yaşamak zorunda kalan Akçalar sakinleri, yetkililerin hiçbir adım atmadığını belirterek tepki gösterdi.
DURUM CİDDİ!
Uluabat Gölü mesken ve sanayi atıkları sebebiyle hızla kirlenirken, uzmanlar göl havzasının bu şekilde kirlenmeye devam etmesi halinde 60 yıl içinde çöle döneceğini söyledi. Atıkların hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan göle deşarj edildiği Uluabat’ın zaten kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldığını savunan Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Efsun Dindar, “Bölgedeki sanayi kuruluşlarının arıtmaya tabi tutmadan atıklarını göle deşarj etmeleri suyu kirletiyor. Endüstriyel atık suların içerisinde oldukça yüksek miktarda organik madde, azot, fosfor gibi otröfikasyona sebep olabilecek maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler golün içerisindeki çözünmüş oksijenin azalmasına suyun bulanıklık olmasına sebep olur. Suyun içerisindeki oksijenin tükenmesi ve bulanıklık yüzünden güneş ışığının golün alt tabakalarına inememesi istenmeyen kötü kokulu gazların ortaya çıkmasına da sebep olur. Bu durum Balık ve diğer canlıların ölümüne sebebiyet verebilir” dedi.
“ULUABAT KUŞ GÖÇ YOLU”
Avrupa’nın ve Orta Doğu’nun en önemli kuş göç yollarından birisi olan Uluabat Gölü, 998 yılında Ramsar koruma alanı içine dahil edildi. Ayrıca yönetim planı bulunan Uluabat, 2002 yılında itibaren de bu yönetim planı çerçevesinde korunması ve iyileştirilmesine yönelik planlara sahip. Kuşların barınma ve üreme alanlarından birisi olan Uluabat, Karabatak, Leylek, Tepeli Pelikanlara da ev sahipliği yapıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.