ÜKAD, Karacabey’i Türkiye Kooperatifler Fuarı’nda gururla temsil etti

Ülkemizde kooperatifçiliğin geliştirilmesi, kooperatifçiliğin tanıtımı ve bu alanda farkındalık oluşturularak ve kooperatifler aracılığıyla iç ve ticaretin arttırılması amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye Kooperatifler Fuarı’na Karacabey’i temsilen Aylin Yıldız başkanlığındaki S.S. Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi katıldı.
Türkiye Kooperatifler Fuarı’nın açılışı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile 171 kooperatifin temsilci ve üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
ATO Congresium’da 5-8 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleşen Türkiye Kooperatifler Fuarı’nda ayrıca, S.S. Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin yanı sıra Bursa’dan 4′ ü Tarımsal Kalkınma Kadın Kooperatifi olmak üzere; 6 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve 1 Kooperatif Birliği de yer aldı. Buna göre Bursa’yı temsilen; S.S. Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S. Merkez Trilye Kadin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S.Oylat Boğazı Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S. Zeyniler Çalıkuşu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S. Yolören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S. İnegöl Üreten Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve S.S. Bursa Bölgesi Tarım Kooperatifleri fuara katılım sağladı.
2 yıl dernek olan faaliyet gösteren Dağkadı Köyü Üreten Kadınlar Derneği kabuklarına sığmayarak ortakları ile karar alarak ticarette daha iyi yer almak istedikleri için Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdular. Bu kapsamda Karacabey ilk kadın kooperatifi olma ünvanını yakalayan Aylin Yıldız başkanlığındaki S.S. Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Karacabey’i Türkiye Kooperatifler Fuarı’nda gururla temsil ettiler. Başkan Aylin Yıldız; “Tamamen kadın çiftçi ortaklarla oluşan kooperatifimiz üretim ve stok konusunda sıkıntısı olmadığı için tüketim kooperatifleri olsun marketlerle buluşup tanışma imkanı buldu. Kooperatiflerin amacı köylerde ikamet eden kadın çiftçilerimizin ürünlerini marka haline getirip pazara sunmak. Bu yolda emin adımlarla ilerlemek tek hedefimiz. Çünkü köylerdeki üretimin gizli esas kahramanları kadınlardır” dedi.
Türkiye Kooperatifler Fuarı’nda stant açan S.S. Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Aylin Yıldız ve üyelerini bir çok protokol ziyaret etti. 2 gün süren fuarda S.S. Karacabey Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Atıl, Karacabey Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Süzen ve Karacabey Harmanlı Mahallesi eski Muhtarı Hüseyin Lafçı’nın yanı sıra; AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve birçok kooperatif ile siyasi ÜKAD yöneticilerini yalnız bırakmadı. Başkan Yıldız son olarak, “Türkiye Kooperatifler Fuarı ‘nı çok güzel insanlarla tanışarak olumlu iş görüşmeleri yaparak bitirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Hele de bizi Ankara’da yalnız bırakmayan Karacabey’li hemşerilerimize teşekkür ü borç biliriz” diye konuştu.
Fuarda kooperatifler düzenlenen panellerle bilgi farkındalıklarını arttırırken yapılan ikili görüşmelerle de yeni pazar olanakları buldu. Renkli anlara sahne olan kooperatifler fuarına ülke genelinden ise 169 kooperatifin katıldığı kaydedildi.
Pekcan, ATO Congresium’daki fuarın açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının kooperatiflerin üretim kapasitesini artırmak olduğunu belirterek, fuarın, hem iç hem de dış ticarette daha fazla pay sahibi olunmasını sağlamak için yürüttükleri çalışmaların önemli bir aşamasını oluşturduğunu söyledi.
Türkiye’de yaklaşık 49 bin kooperatif ve 6 milyon kooperatif ortağı bulunduğuna işaret eden Pekcan, kooperatiflerin çeşitli konularda 40’a yakın alanda faaliyet gösterdiklerini bildirdi.
Pekcan, kooperatif birliklerinin ekonominin büyümesine de katkı sağladıklarını ifade ederek, bu fuar vesilesiyle her bölgeden başarı kazanmış kooperatiflerin ürün ve hizmetlerini yakından tanıma fırsatı bulacaklarını dile getirdi. Bakanlığın 12 bin kooperatif ve 1,5 milyon kooperatif ortağına hizmet verdiğine dikkati çeken Pekcan, hedeflerinin kooperatiflerin ekonomide ve ihracattaki gücünü artırmak olduğunu, bu yönde ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı hazır
Bakanlık olarak, ilk kez yürütülen bir çalışmayla kooperatifçilikle ilgili birçok sorunun çözümüne katkıda bulunacak ve kooperatifçiliğin ivme kazanmasına yardımcı olacak Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı’nı hazırladıklarını dile getiren Pekcan, tarım satış kooperatif ve birliklerinin profesyonel yönetime ve etkili denetime geçmeleri yönünde yasal değişiklikler yaptıklarını söyledi.
Pekcan, esnaf ve sanatkarın kara gün dostu olan kredi ve kefalet kooperatiflerinin ülke ekonomisinde önemli bir unsur haline geldiğini vurgulayarak, “Şu ana kadar 564 bin 309 esnafımıza 40 milyar lira kredi kullandırmış bulunuyoruz. Bunun sadece 21 milyar lirasını bu sene 10 ay içinde verdik.” dedi.
Kooperatif Bilgi Sistemi oluşturuluyor
Pekcan, Kooperatifçilik Sektör Analizi çalışmalarının da sürdüğüne dikkati çekerek şöyle devam etti:
“Zincir mağazalarla rekabet etmekte zorlanan perakendeci esnafımızın maliyetlerini düşürecek bir sistem üzerinde çalıştık ve Tedarik ve Dağıtım Kooperatifi modelini oluşturduk. Bakanlık olarak kadınlarımızın iş gücüne katılımının artırılmasına katkı sağlayan kadın kooperatiflerine de özel önem veriyoruz. 3 binden fazla ortağı bulunan 217 kadın kooperatifimiz aracılığıyla bu sayıyı artırmaya çalışıyoruz. Bu sene 14 ilde bin 600 kadınımıza eğitim verdik.”
Bakan Pekcan, kooperatiflerin ihracata yönlendirilmesini de çok önemsediklerini dile getirerek, son yıllarda tarım ürünleri ihracatında kooperatiflerin rolünün arttığına işaret etti.
Kooperatif otobüsü yola çıkıyor
Geçen yıl Sosyal Kooperatifçilik Treni uygulamasını başlattıklarını söyleyen Pekcan, “Şimdi daha geniş kitlelere ulaşabilmek için Kooperatifçilik Otobüsümüzü geliştirdik. Artık trenin olmadığı yollara da kooperatifçilik otobüsümüzle ulaşacağız.” dedi.
Türkiye Milli Kooperatifler Birliği ve Kent-Koop Genel Başkanı Muammer Niksarlı, Türkiye Kooperatifler Fuarı’nda, Rusya Kooperatifleri Merkez Birliği’nin, Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik), Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği ile ticaret iş birliği protokolü imzalamasının bu fuarın en önemli çıktısı olduğunu söyledi.
Son yıllarda izledikleri politikalara değinen Niksarlı, üretip yurt dışına mal satmak için çalıştıklarını ve uluslararası ilişkilerini bu strateji üzerine kurduklarını dile getirdi.
Bunun için önce ürünlerin dış pazarlarda kabul ettirilmesi gerektiğini belirten Niksarlı, “Ürünlerimiz için güven sağlayacağız, sürekliliğini kanıtlayacağız. Fiyatımızı ve kalitemizi tercih edilir hale getireceğiz ki ticaret yapalım. Bunlar süreç alıyor. Ben inanıyorum ki devletimizin desteğiyle kooperatiflerimiz bu işleri başaracaklar.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Bakan Pekcan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a Kooperatifçilik Onur Ödülü’nü takdim etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.