TÜRKŞEKER, 50 KURUŞA ALACAĞINI AÇIKLADI!

Üretici, taban fiyatın en az 75 Kuruş olmasını istedi ve domatesin geçen yıl 80 kuruşa çıktığını hatırlattı.

Karacabey’de taban fiyatın, 50-57 kuruş arasında olacağını açıklayan fabrikaların salçalık domates fiyatının bir kilosunu 30-35 kuruşa indirmesi üzerine üreticiden gelen feryatlar ortalığı karıştırdı.

Taahhütünü yerine getirmeyen fabrikaların sözünde durmaması, domates üreticisini bir anda “Şoke” etti.

Fiyatların düşürülmesinde her ne kadar hastalığın bahane edildiği söylense de, sıkıntıların başında, dış ekim nedeni ile ürün fazlalığından kaynaklandığı belirtiliyor.

Domates üreticisi, fiyatların geçen yıl serbest piyasada 80 kuruşa kadar alıcı bulduğuna dikkat çekerken, fabrikaların bu yıl “57 kuruşa alacağım” dedikten sonra 30 kuruştan işlem yapmasının dürüstlükle hiç bir ilgisi olmadığını ve söz konusu bu ahlaksızlığın tek taraflı yapılan sözleşmelerden cesaret alınarak gerçekleştirildiğini söyledi. 

Domates fiyatlarının maliyetin altına düşürülmesi üzerine AK Parti İlçe Başkanı Erdem İşcan’ın isteğiyle AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin’in devreye girdiği ve fabrika yöneticileriyle görüşme yaptığı dile getirildi. Esgin’in görüşmelerinden sonra TÜRKŞEKER, salçalık bir kilo domatesi 50 kuruştan alabileceğini duyurdu.

Kira ile tutulan tarladaki bir kilo domates maliyetinin 40 kuruşu bulduğunu belirten üreticiler, 50 kuruşluk açıklama yapılmasının gerçeklerden çok uzak olduğunu ileri sürdü.

Karacabeyli domates üreticisi, “TÜRKŞEKER’in, “50 kuruşa alacağım” açıklama yapması, Nasrettin Hoca’nın kaybolan eşeği bulununca sevinmesi gibi bir şeydir. Maliyeti 40 kuruş olan domatesin 50 kuruşa alınması üreticiyi kurtarır mı? 57 kuruşa alacağını söyleyen fabrikalar nerede? Döviz fiyatları son üç ay içinde nerelere çıktı bunu düşünen var mı? İcar fiyatları, ilaç fiyatları, gübre fiyatları, mazot fiyatları uçtu gitti, bunlardan haberi olan var mı? Geçen yıl serbest piyasada 80 kuruşa alıcı bulan domatesin bu yıl 50 kuruşa alınması normal midir? Bu fiyatlara kim çiftçilik yapabilir. AKP İlçe yöneticilerinin ve AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin’in iyi niyetle yardımcı olmak istemeleri elbette ki, sevindiricidir. Elbette ki teşekkür edilmesi gereken davranıştır. Ancak yeterli değildir. Sonuçta karşılarındaki özel sektördür. Yapılabilen gayretler, yaptırım gücünüz olmayınca sınırlı kalıyor. Üreticinin, tek taraflı sözleşmelerden kurtulmadıkça bu esaretten kurtulması mümkün değildir” diye yakındı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.