Türkkan Saylan’ı yüzbinler uğurladı

Türkkan Saylan’ı yüzbinler uğurladı
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, KANKEV ve Cüzzamla savaş Derneği Başkanı, eski YÖK ve emekli öğretim üyesi Prof. Türkan Saylan son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin şehir dışındaki şubelerinden üyelerin de olduğu binlerce kişi katıldı.
Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenden saatler önce salon tamamen doldu, salonun çevresinde de yüzlerce kişi Saylan’ı son yolcuğuna uğurlamak için bekledi.
Saylan’ın cenazesi saat dün 14.00’te, Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’na alkışlar arasında getirildi.
Türk bayrağına sarılı tabutun yanına, Saylan’ın bir resmi ve çiçekler konuldu. Çok sayıda sivil toplum örgütünün yanısıra ünlü isimler de törene katıldı.
Törenin açılış konuşmasını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Kaya yaptı. Kaya’nın konuşması sırasında törene katılanların çoğu gözyaşlarını tutamadı. Açılış konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra cenaze, Teşvikiye Camii’ne götürüldü. İkindi ezanını mütakip kılınan cenaze namazının ardından Saylan’ın cenazesi kalabalık eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na doğru yola çıkarıldı. Bu esnada kortejin geçeceği güzergah ile bu güzergaha çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Prof. Türkan Saylan kalabalık ve gözyaşı arasında Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
Türkan SAYLAN kimdir?
Türkan SAYLAN 13.12.1935 yılında İstanbulda doğdu.1946 yılında Kandilli İlkokulu ve 1946-1953 yıllarında Kandilli Kız Lisesi’nde okuyan Saylan, 1963’te İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi. Saylan, 1964-1968 yılları arasında Sosyal Sigortalar Nişantaşı Hastanesi’nden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığını aldı.
1968 yılında İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda Başasistanlığa başlayan Saylan, 1972’de doçent, 1977’de profesör unvanını aldı.
Prof. Dr. Saylan, 1976 yılında Lepra (Cüzzam) çalışmalarına başlayarak Cüzzamla Savaş Derneğini kurdu. Saylan’a 1986’da kendisine Hindistan’da ”Uluslararası Gandhi Ödülü” verildi.
Prof. Dr. Türkan Saylan 1989’da, bir grup Atatürkçü aydın tarafından devrim yasalarını ve laik düzeni koruyup geliştirmek amacıyla oluşturulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) kurucularından ve genel başkanlığı görevini yürütttü.
13 Aralık 2002’de emekli olarak resmi görevlerini devreden Saylan, gönüllü kuruluş olarak ÇYDD’nin Genel Başkanlığını sürdürüyordu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.