“Türk kadını haklarının farkında olmalı”

CHP Karacabey İlçe Kadın Kolları Başkanı Nuriye Kılıçarslan, “Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 82. Yıldönümü ve Kadın Hakları Günü” nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.
Kılıçarslan yazılı basın açıklamasında 5 Aralık 1934’te Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı hatırlatarak, çağdaş uygarlık yolunda atılan büyük adımlardan biri olan bu hakkın kadınlar açısından büyük bir devrim niteliğinde olduğunu vurguladı.
Başkan Nuriye Kılıçarslan açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak ve Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz öngörüsü sonucu 5 Aralık 1934 te kadınlara verilen bu hak kadınlar açısından bir devrimdir.
Bundan 82 yıl önce Türk kadınına verilen seçme ve seçilme hakkı, çağdaş uygarlık yolunda atılan büyük adımlardan biridir. Cumhuriyet devrimlerinin yorulmaz bekçileri kadınlarımız, kendilerini her alanda yükseltecek bu haklarının kaybolmaması için günümüzdeki tüm olumsuzluklara ve kadını ikinci plana atmaya çalışan ve bunun için her fırsatı değerlendiren unsurlara rağmen, daha büyük bir kararlılık ve azimle mücadelelerine devam edeceklerdir.
Aradan geçen 82 yılda biz kadınların kazanımlarını daha ileriye taşıması gerekirken, eğitimde, istihdamda, karar alma ve yönetim mekanizmalarında olması gereken yerde değiliz. 2015 Genel Seçimi sonucunda biz kadınlar, TBMM’de sadece 76 kadın vekille %13 oranında temsil ediliyoruz. Nüfusun yarısının kadın olması, yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahip olunması, ‘Temsilde Adaletten’ ya da ‘Sonuçta Eşitlikten’ söz etmemize yetmiyor.
Kadınların haklarını bilmesi ve kullanması için eğitim düzeyinin yükseltilmesi şarttır. Eğitim kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda var olabilmelerinin en önemli aracıdır. Toplumsal cinsiyet rollerinin kadına dayattığı geleneksel evin içine hapsolmuş yaşamdan çıkış noktası da sağlıklı eğitimdir.
Türk kadını dünya sıralamasında her alanda bu kadar geride olmayı hak etmiyor. Ülkemizin bu zor günlerinde en çok kadınlar etkilenir. Bu coğrafyada kadın olmak zordur. Ülkemizin sorunlarına bakınca; feodal yaşam tarzının bir çok bölgemizde var olması, savaşların devam etmesi, terörle mücadele etmemiz bir de ekonomik kriz ve işsizlik… Bugün kadın olmak gerçekten zor. Eğitilmiş kadın eğitilmiş toplumdur. Her birey bir kadının eseridir.
Ve biz kadınlar seçeriz seçiliriz ülkemizin geleceğini belirleriz. Seçme ve seçilme hakkını kazanmanın 82. yılı kutlu olsun.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.