TÜRK CEZA KANUNU YERİNE İSLAM CEZA HUKUKU

Mustafa Solak Köşe Yazısı

1 Mart 1926’da Türk Ceza Kanunu kabul edildi. Bugünse TCK’ye aykırı olarak ders kitaplarında İslam Ceza Hukuku: Ukûbât” ünitesi var. Had, kısas, diyet ve tazir cezaları anlatılıyor. 3 Mart’ta Tevhid-i Tedrisat Yasası’nın önemine dikkat çekecek kurumlar bunu dile getirir ve mücadele ederlerse iyi olur.
İslam ceza hukuku, had, kısas, diyet ve tazir cezası kavramları ele alınıyor. Fıkıh kitabında “İslam Ceza Hukuku: Ukûbât” ünitesinde islam ceza hukukunda suçlar ve bunlara taktir edilen cezalar ana hatlarıyla üç bölümde inceleniyor:
“a) Had cezasını gerektiren suçlar ve cezaları,
b) Kısas ve diyet cezalarını gerektiren suçlar ve cezaları,
c) Tazir cezasını gerektiren suçlar ve cezaları.”
Had’ın tanımı ve mezheplere göre türleri şöyle açıklanıyor:
“Had, Allah hakkı olarak yerine getirilmesi gerekli (vacib) bulunan sınırlı ve belli cezadır. Haddi gerektiren suçlar Hanefîlere göre beş, cumhura göre ise yedi tanedir. Bu suçlar şunlardır: 1. Hırsızlık (Sirkat), 2. Yol kesmek veya eşkıyalık (Hirabe), 3. Zina, 4. İffete iftira (Kazf), 5. Şarap (içki) içmek, 6. Dinden dönmek (İrtidat veya Ridde), 7. Meşru Yönetime Karşı Başkaldırı, İsyan (Bağy).”
Kısas ve diyet gerektiren suçlar ve cezalarının açıklandığı yer ise şöyledir:
“Kısas ile fıkıhta suçluya, yaptığı eylemin aynısı tatbik edilerek cezalandırılması kastedilir. Başka bir ifade ile kısas, insanın hayatı veya vücut bütünlüğüne karşı yapılan saldırının misli ile cezalandırılması şeklinde tanımlanır.
Fıkıhta kısas gerektiren suçlar iki başlık altında ele alınır: Birincisi kasten adam öldürmek; ikincisi ise, etken fiil ile kasten yaralama ve sakatlama olaylarıdır.”
Kasten adam öldürme suçunu işleyen kişiye kısas uygulanacağı Bakara suresi 178. ayetin şu hükmü verilerek belirtiliyor:
“Ey iman edenler! Adam öldürmelerde size kısas farz kılındı. Hüre hür, köleye köle, kadına kadın.”
Yetmiyor, peygamber’den rivayet edilen konuyla ilgili bir hadis aktarılıyor:
“Kim kasten öldürülürse, bunun cezası kısastır.”
Tazir “dinin yasakladığı fakat belirli bir ceza koymadığı suçlardan dolayı verilen önleyici, ıslah edici, caydırıcı ve terbiye edici cezalardır.” Kitapta, “Kuran ceza sistemi”nde bütün suç ve ceza türlerinin tek tek sayılmadığı, bunun yerine genel ilkeler verilerek suç ve ceza tespitinin “evrensel ölçüleri” belirlendiği yazılıdır. Kitaba göre “bu cezaların düzenlenmesi devlet başkanına veya hakime bırakılmıştır.”
Dahası had ve kısas cezaları sınırlı sayıda iken tazir cezalarının belirli bir sayı ile sınırlı olmadığı belirtilerek “had, kısas ve diyet gerektiren suçların dışındaki bütün suçlar için tatbik olunur” ifadesiyle tazir cezasının kapsamı ortaya konmuştur.
İmam Hatip Ortaokulu Temel Dini Bilgiler 6. sınıf kitabında “Veda Hutbesi’nden başlıklı metinde peygamberin “ ‘kasıtlı olarak adam öldürme kısas ile cezalandırılır’” hadisi yazılıdır.
Benzeri ifadeler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvalarında da mevcuttur.
Sendika, dernek gibi kitle örgütleri, barolar, partiler çağdaş hukukumuzu savunmak için “panel, konferans, seminerler düzenleyerek millete anlatmalı, dava açmalı, toplumsal mücadeleyi yükseltmek için de “Milli Eğitim” adıyla eğitim platformu kurarak “Gayrimilli Eğitim Değil Milli Eğitim” gibi adlarla imza masaları açmalıdır.
NOT: Müfredat ve ders kitaplarındaki çağdaş hukuk, milli devlet, Atatürk, insanlık onuru, kadın ve laiklik karşıtlığına dair ifadeleri “Gayrimilli Eğitim” ve “Diyanet’in Fetvaları” kitaplarımda geniş olarak okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.