Tüke-Der’den kaçak et uyarısı

Tüke-Der’den kaçak et uyarısı
Tüke-Der yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, kaçak etin bütçeyi ve sağlığı tehdit ettiğini açıkladı.
Tüke-Der adına Başkan Necati Yentürk’ün yaptığı yazılı basın açıklamasında Prof. Dr. Mustafa Tayar’ın çalışmasına değinildi.
Yapılan açıklamada kaçak et konusunun Bursa’da bir tehlike olarak kendini gösterdiğini, bunun için kaçak ete karşı halkın dikkatli olması gerektiği bildirildi.
Derneğin yaptığı çalışmaları basın ile paylaşan Necati Yentürk, şu önerilerde bulundu;
– Et konusunun sağlıklı ve düzenli bir denetime ihtiyacı vardır.
– Gıda denetim sonuçları firmaların da izniyle patentindeki özel bilgilere zarar vermeksizin kamuya ilan edilmeli ve tüketici derneklerine de verilmelidir.
– Denetimlerde tüketici derneklerinin temsilcilerinin bulunulmasına da olanak tanınmalıdır.
– Tüketici derneklerinin bu konudaki şikayetleri üzerine tehlike arz eden firmalar hakkında soruşturma açılabilmeli ve bu soruşturmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
– Kamu kurumlarına bağlı tahlil laboratuarları tüketici derneklerinden gelen şikayetler üzerine ücretsiz tahlil yapıp sonuçları ilgili derneğe ve isteyen ilgili kurumlara verilmelidir.
HAZIR KIYMA YASAĞI UYGULANMIYOR
Yapılan açıklamada; “27 mayıs 2007 tarihinde 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair kanun hükmünde kararnamede yapılan değişiklikle ülke genelinde gıda üretim tesislerinin denetim yetkisi Sağlık Bakanlığı’ndan alınıp, Tarım Bakanlığı’na verildi. Ancak denetimlerin zayıflamasıyla hazır kıyma yeniden raflarda boy göstermeye başladı.
Pek çok kasap ve market yasak olmasına rağmen, açıkta hazır kıyma satmaya devam ediyor. Nerede hazırlandığı belli olmayan ve ucuza satılan kıymalar tehlike saçmaktadır. Yasağa uyulmasında en büyük sorumluluk Tarım Bakanlığı’na aittir.
Tarım Bakanlığı’nın gıda denetimi yapan personeli, hijyen ve sağlık konusunda eğitimsizdir.” denildi.
Ayrıca et ve et ürünlerinin satın alınması, saklanması ve tüketilmesi sırasında dikkat edilmesi gerekenler de açıklamada yer aldı. Buna göre;
– Firma etiketi olmayan paketsiz formdaki ürünleri satın almayın,
– Aldığınız ürünlerin son kullanma tarihine mutlaka bakın, son kullanma tarihi geçmiş ise ürünleri almayın,
– Et satış reyonları temiz, düzenli olan ve çalışan personelin bakımda ve temizlik kurallarına uygun davranan yerlerden alışveriş yapın,
– Et satış reyonlarındaki muhafaza dolaplarının çalışır vaziyette olmalarına ve özellikle soğutulmuş taze et satan reyonların sıcaklıklarının 4 derecenin üzerinde olmamasına, donmuş ürün satılan dolapların ise eksi 18 derecenin altında olmamasına dikkat edin.
– Eti ve Et ürünleri buzdolabında (0-4 derecede) muhafaza edin, buzdolabı dışında uzun süre bekletmeyin,
Açıklamada; Türkiye’nin yılda 7 milyar dolarlık zarar ettiği kaçak et tüketiminde Bursa’nın %55’lik tüketimi ile İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldığı belirtildi.
Yasal zorunluluk olmasına rağmen, Bursa Belediyesi’nin bir kesim yeri bulunmadığına dikkat çekildi. Kaçak hayvan ve et girişinin mutlaka önüne geçilmesi gerektiği önemle vurgulandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.