Toprak kutsaldır, can verilen vatandır!

MHP İlçe Başkanı Fevzi Kahraman, köylünün perişan edildiğini belirtti:
Köylünün desteklenmemesi nedeniyle üretimin bittiğini dile getiren MHP İlçe Başkanı Fevzi Kahraman, RAMSAR sözleşmesi ile koruma altına alınan Uluabat Gölü’nün kuzeyinden geçeceği belirtilen yeni otoyolun Karacabey’in yaklaşık 7 bin dönüm verimli arazisini yok edeceğine vurgu yaptı.
Kahraman, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Toprak anadır, mayadır, doğuran, doyurandır. Toprak, uğruna göz kırpmadan can verilen vatandır. Günümüzde uygulanan tarım politikaları ile küçük çiftçimiz köyden kente göç etmekte, yükselen girdi maliyetleriyle çiftçilik yapamaz hale gelmektedir.
ABD nüfusunun yüzde 4,3’ü tarım ile uğraşırken, bu sektöre devlet yıllık 60 milyar dolar destekleme yapmaktadır. Ülkemizde dayatılan AB politikaları ise Türk çiftçisine sembolik desteklemelerle üretme, tüketme mantığının sonucudur. Ülkemizde 30 yıl önce dahi 20 – 30 dönüm tarla ekerek aile çiftçiliğiyle geçimini sağlayabilen Türk çiftçisi, özellikle 1995 Gümrük Birliği antlaşması ile kan kaybetmeye, köyden kente göç etmeye başlamıştır.
Hatırlar mısınız 1980’li yılların sonlarını? Elimizdeki mercimek stoklarını tüketmek için televizyonlarda günlerce yemek tarifleri yapıldığını bilir misiniz?
Yine hatırlar mısınız köylerden komşu ülkelere kamyonlar dolusu domates, soğan ihraç edildiğini. Köylerin meralarında yüzlerce ineğin, binlerce koyunun otlatıldığını hatırlar mısınız?
Ne oldu da bu gün tarım ürünleri, küçük ve büyükbaş hayvan ithal ediyoruz?
Ne mi oldu; Uygulanan düşük fiyat politikası, yüksek girdi maliyetleri köylümüzü üretemez hale getirdi. Köylü, köyüne ve toprağına küstü.
Bu gün Anadolu’nun birçok köyünde evler ıssız, sessiz, çökmüş vaziyettedir. Köylünün küstüğü toprak boş mu duruyor. Tabii ki hayır! Birileri, bizim bilmediğimiz birileri o topraklarımızı satın alıyor. Kim mi?
TBMM, yabancılara 300 dönüme kadar olan toprak satışını 600 dönüme çıkarttı. Topraklarımızı alanlar kim acaba? Karacabey köylerinde binlerce dönüm arazi el değiştiriyor. Vekaletle yapılan bu satışlarda toprağını satan kişi alıcıyı tanımıyor.
RAMSAR Projesi ile koruma altına alınan Uluabat Gölü’müzün kuzeyinden otoyol geçirilmeye çalışılıyor ki, bu yol Karacabey’in 7 bin dönüm verimli arazisini yok ediyor. Çevre kirliliği ile göle ve ovaya vereceği zarar ise cabası. Kuzey rüzgarlarına açık gölde Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarında yapacağı tahribat yüreğimizi sızlatıyor.
Yetkililerden ricam şudur; Eğer mümkünse Karacabey-Bursa arasında otoyol geçeceği varsayımı ile el değiştiren arazinin kaç dönüm olduğunu kamuoyu ile paylaşmalarıdır. Üreten, mutlu, müreffeh bir Türkiye için en derin saygılarımı sunuyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.