Toprak analizinde ek süre müjdesi!

* Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, destekleme kapsamındaki toprak analizi yaptırma süresinin uzatılmasını isteyen çiftçilerin talebini geri çevirmedi. Yapılan açıklamada, desteklemeden yararlanma süresinin, 30 Ekim 2014 tarihine kadar uzatıldığı kaydedildi.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, dün sona eren toprak analizi yaptırma süresinin 30 Ekim 2014 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu. Yapılan girişimlerin olumlu sonuç verdiğini açıklayan Karahasanoğlu, çiftçilerin talebini geri çevirmeyen yetkililere teşekkür etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, toprak analizi desteklemeleri ile ilgili tebliği 3 Haziran 2014 tarihinde yayınladı. 1 Ocak – 1 Eylül 2014 tarihleri arasında yaptırılan analizleri kapsayan tebliğin geç yayınlanması ve sürenin kısa tutulması çiftçiyi mağdur etti. Arazisinde ürünü bulunduğundan dolayı sağlıklı numune alamayan çiftçiler, sürenin Kasım ayına kadar uzatılmasını istedi.
Çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için girişimlerde bulunan Ziraat Odası, ekili araziden sağlık numune alınamayacağına ve laboratuarlardaki yığılmalardan dolayı aksaklıklar yaşandığına dikkat çekerek sürenin uzatılmasını talep etti.
Ziraat Odası’nın girişimleri sonucunda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 30 Ağustos 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2014/39 No’lu tebliği ile her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere, Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuarlarda yaptırılmak şartıyla verilecek destek, 30 Ekim 2014 tarihine kadar uzatıldı.
Çiftçinin sesine kulak veren ve yaşanan mağduriyeti gidermek için kolları sıvayan yetkililere teşekkür eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, “Destekleme kapsamındaki, toprak analizi yaptırma süresinin 1 Eylül’de sona ereceğini, ancak çiftçilerimizin, arazilerinin boş olmaması ve laboratuarlardaki aşırı yığılmalardan dolayı yetiştirilemediğini Tarım Bakanlığı’na arz edilmek üzere İl Tarım Müdürlüğü, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Milletvekilimiz Sayın Önder Matlı’ya ilettik.
Bu girişimler neticesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 30.08.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2014/39 No’lu tebliği ile her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere, Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuarlarda yaptırılmak şartıyla verilecek destek, 30 Ekim 2014 tarihine kadar uzatıldı.
50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmamaktadır.
Bu konuda çiftçimizin yanında olarak mağduriyetini önlemek için uğraşı veren başta Milletvekilimiz Önder Matlı’ya, İl Tarım Müdürü’müz Ömer Çelik’e ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’a teşekkür ediyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.