TEMİZLEME DEĞİL İMHA!

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

Türkiye Cumhuriyetinin, günlerdir, aylardır beklediği Soçi Mutabakatı Muhtırası sonunda dünyaya ilan edildi. ABD ile yapılan oydaşmaya bölgesel yanıt verildi. Oydaşma sonrası hâlâ huyundan vazgeçmeyen ABD Devlet Yöneticileri gerçekte 24 saat geçmeden ilk yanıtı almıştı. Rusya yayınladığı 12 maddelik yanıtında ABD’nin ekonomik tehdirlerine güvence vermişti. Rusya, beklentisiz ekonomik yaptırımlara karşı Türkiye ‘ye ekonomik destek sağlayacaktı. 22 Ekimde bu karşılıklı Ulusal para birimlerinin ticarette daha çok kullanılması konusunda anlaşma sağlandı. Bunun yanı sıra aynı gün yani 22 Ekimde Rusya’nın 18 büyük ilinin ekonomik kurmayları 208 proje ile Vatan Partisinin aylar süren çalışması sonucunda Türkiye ‘ye geldi. Ankara, İzmir ve İstanbul’da İş İnsanları ile görüşecek. Rusya’nın 18 ilindeki projeleri Türk İş dünyasına sunacaklar.
Soçi ‘de varılan muhtıralı oydaşmada Rus ve Türk askerleri ortak devirmeye başlayacak. Buna Suriye Gümrük Muhafızlarınında katılması olasılık içi. Ortak devriyenin başlangıç tarihi Türkiye Cumhuriyeti için, bizler için çok anlamlı; 29 Ekim 2019 ! Dünyaya Tam Bağımsız olarak Türkiye Cumhuriyetini ilan ettiğimiz gün….
Soçi Oydaşma Muhtırasının maddelerini inceleyelim.
1- Her iki taraf Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunmasına ve Türkiye ‘nin Milli güvenliğinin korunmasına bağlılıklarını teyit ederler.
2-Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar.
3- Bu çerçevede Tel Abyad ve Ras Al Ayn’I içine alan 32 Km. Derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekâtı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir.
4- Her iki tarafta Adana Anlaşmasının önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşmasının uygulanmasını kolaylaştıracaktır.
5- 23 Ekim 2019 öğle saat 12’den itibaren Rus askeri polisi ve Suriye Sınır Muhafızları, Barış Pınarı Harekât alanı dışında kalan Türkiye -Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurlarını ve silahlarının Türkiye -Suriye sınırından itibaren 30 Km. dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibariyle mevcut Barış Pınarı Harekât alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 Km. derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.
6- Münbiç ve Tel Rıfat’tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte dışarı çıkarılacaktır.
7- Her iki taraf terörist unsurların sızmalarını önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktır.
8- Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.
9- Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması ihdas edilecektir.
10- Taraflar Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve Anayasa Komitesinin faaliyetlerini destekleyecektir.
SONUÇLAR;
ABD ,Ortadoğu’da ye nil miş tir.
İkinci İsrail düşü sona ermiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri, siyasetin beceremediğini silahla başarmıştır ,zaten terörle ancak silahla mücadele edilebilir. Dinci ve bölücü terör örgütlerinin ABD ve İsrail ile bir bölüm Avrupa ülkesi tarafından beslenme süreci bitmiştir.
Ve….. Ama….
Ak Partinin “temizlik” söylemi yersiz, tutarsız ve gerçek dışıdır. Tek sonuç temizlik ile değil İMHA ile alınır. Ak Parti Yöneticileri dillerine pelesenk olmuş, “temizlik”, “süpürme “, “güvenli bölge ” tanım ve söylemlerinden vazgeçmelidir. Bu Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçek hedefi ile bağdaşmamakta, Türkiye Cumhuriyetinin çıkarları ile özdeşleşmemektedir.
Ak Parti Genel Başkanı, Danışmanları, Yöneticileri ilk kez ABD ile karşı karşıya gelebilme basireti göstermeyi başarabilmiş ise bu söylem ve tuhaf ikircimli davranışından vazgeçmelidir.
Atılacak ivedi ve ilk adım Suriye Arap Cumhuriyetinin resmi Devlet Başkanı Sayın Beşar Esad ile yüzyüze görüşmelere başlanmasıdır.
Şam’da Emevi Camiinde “namaz kılma” ucubeliği tarihe karışmış. Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek ‘in dediği “Beşar Esad ile Emevi Camiinde “Dostluk” namazı kılma gerçeği gündemin bir numaralı öngörüsü durumuna gelmiştir.
Soçi Mutabakat Muhtırası; Türkiye Cumhuriyetine Uğurlu, Kutlu Olsun!
Yine Mustafa Kemal ATATÜRK kazanmıştır!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.