Tazminat geliyor

Yasa taslağı hazırlandı. Taşeron işçiler, her yıl işten çıkarılma korkusu yaşamayacak. Kıdem tazminatı alabilecek.

Çalışma hayatının önemli sorunlarından olan taşeron işçilerin kıdem tazminatı sorunu çözülüyor. Taşeronlarla ilgili hazırlanan yasa tasarısı taslağı, Meclis'in açılmasıyla birlikte yasalaşacak. Pakette taşeron işçilerin sorunlarının çözümünden doğum izninin artırılmasına, memurlar kanununda yapılacak değişiklikten işsizlik ödemelerinin artırılmasına kadar pek çok madde bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda, paketin ekonomiye maliyeti ve doğacak maliyetlerin nasıl karşılanacağı görüşüldü. Son bir kez müsteşarların üzerinde çalışacağı paket, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Taslak, Meclis'in açılmasıyla birlikte yasalaşmak üzere Genel Kurul'a gelecek. Pakette kamudaki taşeron işçilerle 3-5 yıllık sözleşme yapılmaması ve işçilerin her yıl girdi çıktı yaptırılmayarak, hak kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor. Böylece taşeron işçi her yıl işten çıkarılma korkusu yaşamayacak, kıdem tazminatlarını alabilme imkanı verilecek. Her yıl sözleşmesi yenilenen işçinin aylığı da düzenli olarak artacak. Taşeron patronun ödemediği maaşları da asıl patron ödeyecek. 

ÇALIŞAN ANNEYE KOLAY EMEKLİLİK

Doğum teşviklerine ilişkin düzenleme de pakette yer alacak. Buna göre çalışan kadınlara halen 2 çocuk için verilen geriye dönük borçlanma imkanı, 3 çocuk için uygulanacak. Buna göre doğum yapan kadınlar, kolay ve erken emekli olacak. 

MEMURA 3 YIL ZORUNLU HİZMET

Pakette memurlar ile ilgili de düzenlemeler bulunuyor. Buna göre; dengesiz personel dağılımını önlemek için, memurlar az gelişmiş bölgelerde 3 yıl zorunlu hizmet yapacak. Memurlar ilk olarak batıda bir ile atanacak. Burada en az 3 yıl görev yaptıktan sonra mecburi hizmet için Doğu ve Güneydoğu'ya gidecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.