Taşlık’ta taş kalmayacak!

Karacabey CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş, Taşlık Köyü’ndeki Taş Ocağ’ının çevreye verdiği zararları yerinde inceledi.
Karadağ eteğinde faaliyet gösteren Taş Ocağı’nın yarattığı kirliliğe dikkat çekmek ve Taşlık Köyü’nde yaşanan çevre felaketini gündeme taşımak amacıyla dün meyve bahçelerini gezen Orhan Karabaş, yıkılma tehlikesi yaşayan evlerde inceleme yaparken, 2 yıldır süren tehlikenin dayanılmaz boyutlara ulaştığını söyledi.
Taşlık’taki Taş Ocağı’nın sulu sistemle çalıştırılması gerekirken, işletmenin buna uymaması sonucu sebze ve meyvede yüzde 50 düşüş oldu. Tarım alanlarında, çoraklaşma görüldü. Hayvanlarda iştahsızlık baş gösterdi. Taş Ocağı’nda patlatılan dinamitler nedeniyle birçok evde derin çatlaklar oluşturken, Taşlıklılar isyan etme noktasına geldi.S.S. Taşlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ferit Günay, Taş Ocağın’dan kalkan toz nedeniyle sebze ve meyve bahçelerinin çiçeklenme döneminde toz altında kalarak kavrulduğunu ileri sürdü.
Günay, köydeki şeftali ve erik bahçelerinin tozdan en fazla etkilenen ürünler olduğunu dikkat çekerek, bahçelerin teker teker kuruduğunu kaydetti.
CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş’a dün Taş Ocağı’na on metre mesafedeki şeftali bahçelerinde yaşanan felaketi gösteren Günay, “Şeftali 1 YTL’den tarladan çıkıyor. Ancak köyümüzde tozdan etkilenen şeftali bahçelerindeki ürünler 20 kuruşa meyve suyu fabrikalarına zor verilebiliyor. Taş Ocağı’nda patlatılan dinamitler nedeniyle, doğru dürüst tarlalarımızda çalışamıyoruz. Dinamit patlatılacağı sıralarda, Jandarma bizleri tarlalarımızdan ve bahçelerimizden zorla çıkartarak, sözde önlem alıyor” diye konuştu.
Günay, Taş Ocağı’nın çalışmaya başladığı ilk günlerde patlatılan dinamitler nedeniyle, jandarmanın tüm köyü evlerin yıkılma tehlikesine karşı sokağa döktüğünü de belirtti.
Dinamitlerden çok etkilendiklerini ifade eden Günay, büyük bir gürültüyle birlikte sarsıntı yaratan dinamitlerden özelikle “Deprem oluyor” korkusu yaşayan çocukların psikolojisinin bozulduğunu söyledi.
Taşlık Köyü’nden Ramazan Yakar ise dokuz ay önce çalışmaya başlayan Taş Ocağı’nda patlatılan dinamitler nedeniyle, evinin duvarlarında derin çatlaklar oluştuğunu belirtti. Her dinamit patladığında yeni bir çatlak görüldüğünü dile getiren Yakar, evinin yıkılması halinde bundan Taş Ocağı’nın sorumlu olacağını ileri sürdü.
Taşlık Köyü’nde yaşanan çevre katliamının ciddi boyutlara ulaştığını belirten CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş, Taş Ocağı’nın kapatılması gerektiğini söyledi.
Karabaş, kaçak çalıştırılan Taş Ocağı’ndan kalkan tozun tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini ileri sürdü.
Köylere parke taş döşemekle göz boyayanların, köylüleri ezen gerçek sorunlara çözüm üretemediklerini ifade eden Karabaş, Karacabey’in birinci sınıf tarım topraklarını, iktidar partisindeki bakanların oğullarına ve yandaşlarına peşkeş çekenlerden halkın hesap sorması gerektiğini vurguladı.
Karabaş, “Taşlık’ta yaşananlar gösteriyor ki durum son derece ciddi. Evler çatlamaya başladı ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Meyve bahçeleri ile tarlalara çok yakın olan Taş Ocağı, köyde tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdi” dedi.
Taşlık’lılar, Taş Ocağı’nın kapatılması için Kaymakamlığa dilekçe vereceklerini, ayrıca Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na da telgraf çekerek sorunlarını dile getireceklerini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.