Tarıma fare darbesi

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca tarlalarda fare istilası yaşandığına dikkat çekerek, 2007 yılında afet haline dönen fare zararının 11 yıl sonra yine hortladığını belirtti. Tarla farelerinin çiftçinin kabusu olduğunu dile getiren Karaca yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “2007 yılında bir afet haline dönen fare zararı, 11 yıl sonra yine hortladı. Popülasyonunun hızla artış göstermesi buğdayla başlayan zararın, kavun, karpuz, domates ve mısırla devam etmesi bir afet haline gelmiştir.
2007 yılında Ziraat Odası tarafından 100 ton zehirli buğday çiftçiye bedava dağıtılmış, bilinçli mücadele ve kışında sert geçmesi ile fare popülasyonu durdurulmuş ve kökü kazınmış idi. Bu sene ise zehirli buğdayın kg fiyatı 12 TL gibi fahiş fiyatla satılmakta, bilinçli mücadele yolları ile ilgili hiçbir bilgilendirme yapılmadığından zarar büyümektedir. Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerimizde zarar büyüktür.
Bu afet bizlere yaban hayatının ve çevre korumanın önemini bir kez daha hatırlatmıştır. Tilki, yılan, leylek, martı, kerkenez, şahin, doğan gibi hayvanların ne kadar çiftçi dostu olduğu bir kez daha anlaşılmıştır.
Kurumların yapamadığı mücadeleyi bu hayvanlar yapmakta ve popülasyonun daha fazla artmasına izin vermemektedir. Bu hayvanların özenle korunması gerekmektedir. Sorumlu kurumların dikkatini fare afetine bir kez daha çekerken, çiftçilerimize kendi imkanları ile yaptıkları mücadelede başarılar dilerim.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.