Tarım devinden Mustafakemalpaşa’ya 30 milyon dolar yatırım

Dünya tarım ürünleri sektörünün önde gelen aktörlerinden Monsanto, Mustafakemalpaşa’da bulunan üretim sahasının kapasitesini artırdı. Bu minvalde 30 milyon dolar yatırım yapan Şirket, senede 1 milyon 200 bin torba tohum üretecek. 

Monsanto Mustafakemalpaşa Fabrikası’nın ek alanının açılışı 8 Kasım’da yapıldı. Açılış törenine Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Tatkavaklı Belediye Başkanı Orhan Alper, Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut, Monsanto Avrupa Tohum Tedarik Lideri Guillaume Gonnet, Türkiye Ülke Müdürü Michiel Van Mannekes, Türkiye Tohum Tedarik Lideri Elie Assaf ve Fabrika Müdürü Tanzer Ay katıldı.

Törende söz alan Monsanto Türkiye Tohum Tedarik Lideri Elie Assaf, “Mustafakemalpaşa'ya yönelik 30 milyon dolarlık yatırımımız yerel üreticilerle olan bağımızı ciddi şekilde arttıracak. Kapasite büyümesi sayesinde 3 bin hektardan elde edilecek mahsule denk ilave tohum üreteceğiz. Senede 250 bin torba olan üretim 1 milyon 200 bin torbaya çıkacak. Ayrıca ek eleman istihdamının yanı sıra önemli sayıda sözleşmeli ve mevsimlik çalışan alacağız.” dedi.

Monsanto’nun tohum fabrikasının yerel ekonomilere, istihdam ve ihracat dâhil önemli katkılarda bulunacağını belirten Assaf, “Fabrika hacminin yüzde 60’ını Türkiye’den çiftçilere satacağız. Yüzde 40’ını da İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Irak’a ihraç edeceğiz. Yerel çiftçiler için kaliteli tohum üreterek, müşterilerimizle beraber ihracat aracılığıyla ülke ekonomisine de değer yaratıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tohum fabrikasının kapasitesi artarken Monsanto, doğal kaynakları korumak için de faaliyet yürütecek. Mustafakemalpaşa üretim sahası, tohum üretiminin yan ürünü olan Mısır koçanlarını yakarak enerji üretilmesine yönelik ekipmanlar içerecek. Bu yatırımlar şirketin enerji tüketimini ve karbon emisyonunu yarıya indirmesine yardımcı olacak. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.