Sütte ‘sistem ihracatı’ başladı

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR) Başkanı Ali Koyuncu, Ulusal Süt Kayıt Sistemi’nin, Türkiye’deki şekliyle hiçbir ülkede uygulanmadığını söyledi.
    AB ile Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nden gelen yetkililerin inceledikleri sistemi ülkelerinde kurmayı teklif ettiklerini anlatan Koyuncu, ilk olarak Kırgızistan ile anlaşma yapıldığını, Türkiye’nin artık sütte sistem ihraç eden ülke konumuna geldiğini kaydetti.
    Sistemin ilk olarak Kırgızistan’ın Çüy Bölgesi’nde kurulacağını belirten Koyuncu, Çüy Bölgesi için yaklaşık 6 milyon, ülke geneli için ise 15 milyon liraya mal olacağını bildirdi. Ulusal Süt Kayıt Sistemi kurulmadan önce Türkiye’de ne kadar süt üretilip satıldığının bilinmediğini belirten Koyuncu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak yürüttükleri çalışma sonrası geliştirilen yazılımla artık bunun tespitini yapabildiklerini kaydetti.
    Koyuncu, “Türkiye’nin neresinde ne kadar inek, koyun, keçi ve manda sütü üretiliyor, kim üretiyor, kaça satıyor, hangi firmaya satıyor, bu sistemle bunların hepsini görebiliyoruz” diye konuştu. Koyuncu, sistemin Türkiye’ye maliyetinin yaklaşık 130 milyon lira olduğunu kaydetti. Sistemi ileri bir boyuta taşıyarak, ‘anlık kayıt’ sistemine geçilmesi gerektiğini belirten Koyuncu, Anlık Süt Kayıt Sistemi’nin alt yapısını da oluşturduklarını dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.