Sütçüler teşvikleri bekliyor

Sütçüler teşvikleri bekliyor
Karacabey’de kuraklıktan hayvanlar da etkilenince süt üretimi azaldı. Üretici devletten süt ve buzağı teşviklerinin ödenmesini bekliyor.
Tüm dünyada etkisini gösteren iklim değişiklikleri, hayvancılık sektörünü de olumsuz etkiledi. Tarımda verimliliğin azalması yem fiyatlarını arttırırken, yeterince besin alamayan hayvanların süt üretimi de azaldı. Türkiye’nin küçük şehirlerinden biri olan ancak süt üretiminde önde gelen Karacabey’de üretim azaldı. Karacabey Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Eren, Ramazan ayı içinde çiftçinin bu kadar zor durumda bırakılmaması gerektiğini söyledi
Kuraklık yüzünden üretimin yüzde 15 azaldığını dile getiren Karacabey Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Eren, “Süt üreticisi normal teşviklerini henüz alamamanın yanı sıra kuraklık yüzünden de ciddi sıkıntı yaşıyor” dedi.
Bir kilo yemin 50, samanın 27, yoncanın 32 YKr’ye satıldığını hatırlatan Eren, bir kilo sütün ise 54 YKr’ye satıldığını bildirdi. Avrupa’da bir kilo süte karşılık 2 kilo yem alındığını belirten Eren, Türkiye’de ise bu oranın neredeyse bire bir olduğunu dile getirdi. Eren, “Devlet teşvikleri arttırmalıdır, sanayicide alım fiyatını yükseltmelidir. Karacabey’de üretilen süt oranını ve hayvan sayısını günlük olarak takip ediyoruz. Ancak biz de bu emeğimizin karşılığını tam olarak alamıyoruz. Normal köy kooperatifleri de süt teşviki olarak 7 YKr alıyor, biz de. Oysa düve teşvikinde kooperatiflere 7 verilirken, biz 14 YKr alıyoruz. Aynı oranın süt teşvikine de yansımasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.