Sütaş’tan Aksaray’a büyük katkı

 

*Sütaş'ın Orta Anadolu Sütçülük Projesi-Aksaray Entegre Tesisleri'nin 2011 yılında Aksaray'da kişi başına yıllık geliri ortalama 1.400 lira artırdığı hesaplandı.

Şirketin, Aksaray ve çevre illerin ekonomisine 2011 yılında 900 milyon lira katkı sağladığı, Sütaş Aksaray Tesisleri'nin kuruluşundan bugüne bölge ekonomisine katkısının 2,1 milyar liraya ulaştığı ifade edildi. Sütaş'ın 2012-2020 döneminde bölgeye 14,6 milyar lira daha katkı sağlaması bekleniyor.

Bilkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erinç Yeldan ve Kalkınma Bakanlığı uzmanları Kamil Taşçı ile Mehmet Emin Özsan tarafından hazırlanan 'Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri Yatırımının Ekonomik Etki Analizi' raporu önceki gün tamamlandı. Rapor, şirketin Aksaray tesislerinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AKP Parti Aksaray Milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, İlknur İnceöz ile çok sayıda davetlinin katıldığı bir program ile açıklandı.

Sütaş'ın, Aksaray ili ve çevresine sosyo-ekonomik etkilerinin ölçümlendiği raporda, Bölgesel Hesaplanabilir Genel Denge Modeli kullanıldı. Rapora göre 1.000 kişiye doğrudan, 17.000 kişiye dolaylı istihdam sağlayan Sütaş Grubu'nun Aksaray gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) içindeki payı 2011 yılında yüzde 14'e ulaştı. 2012-2020 döneminde Sütaş Grubu'nun bölge ekonomisine toplam 14,6 milyar lira katkıda bulunması ve Aksaray ekonomisi içerisindeki payının yüzde 20'ye kadar çıkması bekleniyor.

Sütaş'ın Orta Anadolu Sütçülük Projesi-Aksaray Entegre Tesisleri; eğitim merkezi, uygulama çiftliği, damızlık yetiştirme çiftlikleri, yem fabrikası, süt ürünleri fabrikası, geri kazanım ve enerji tesislerinden oluşuyor. Tesislerin tam kapasiteye ulaşması ile birlikte yılda 460 milyon litre süt, 200 bin ton yem, 1.500 damızlık, 4500 kw/saat elektrik enerjisi üretilmesi ve başta Aksaray olmak üzere bölgede yer alan 17 ilde yaşayanların gelirlerini etkileyecek sonuçların ortaya çıkması bekleniyor.

Sütaş Grubu Başkanı Muharrem Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada sütçülük faaliyetinin refahın geniş kitlelere yayılmasını sağladığına işaret ederek, “Sütün iyiliklerini ve bereketini yaymayı misyonu olarak benimsemiş Sütaş ailesinin yıllardır samimiyetle, inançla, tutkuyla sürdürdüğü sütçülük faaliyetlerinin yarattığı etkileri ortaya koyan ve 'Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Merkezi – Aksaray Entegre Tesisleri'nin, Aksaray ili ve çevresine yönelik ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel etkilerini somut veriler ışığında ve bilimsel bir metodoloji ile inceleyen bu raporu kamuoyuyla paylaşmaktan büyük kıvanç ve mutluluk duyuyoruz” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da konuşmasında özel sektörün yatırım yapmasının kalkınma için öneminden bahsetti. Açıkladıkları son teşvik sistemine dikkat çeken Yılmaz, “Cumhuriyet tarihimizin en cömert teşvikini geçtiğimiz aylarda Başbakanımız ilan etti. Yakında da kararnamesi çıkacak, inşallah. Bu şekilde biz özel sektörün daha fazla bu bölgelere yatırım yapmasını istiyoruz. Bunu hayır olsun diye yapmasını istemiyoruz. Özel sektörün buradan çok karlı çıkacağına yürekten inanıyorum. Çünkü bu bölgelerimizde kullanılmamış çok büyük bir potansiyel var.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.