Sütaş’ta yeni hedef Avrupa

Karacabey’den sonra Aksaray’a da dev bir tesis kuran Sütaş, yurtdışı pazarındaki yerini almak istiyor:
Sütaş’ta yeni hedef Avrupa
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Aksaray’da yapımı devam eden entegre süt fabrikasının üretime geçmesiyle günde 1 milyon süt işleyeceklerini ve Avrupa pazarına girmeyi hedeflediklerini belirtti.
Sütaş Yönetim Kurulu Üyeleri’yle birlikte Aksaray’daki süt fabrikasında incelemeler yapan Yılmaz, Aksaray fabrikasının işlediği süt kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük süt fabrikası olacağını vurguladı. Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Projesi’nin süt fabrikası, üniversite-sanayi işbirliği, hayvancılık eğitim merkezi, damızlık süt sığırı geliştirme merkezi ve yem fabrikası ile entegre bir yatırım olduğunu belirten Yılmaz, “Aksaray fabrikası, Organize Sanayi Bölgesinde 44 Bin metrekaresi kapalı 90 bin metrekare alan üzerine kuruluyor. 90 Milyon dolarlık yatırım sonunda yılda 500 bin ton süt, 250 bin ton kesif yem, 1500 damızlık süt sığırı üretilirken, 1500 kişiye de istihdam yaratılacak. 10 bini aşan üretici aile ve örgütleriyle sözleşme yapılması planlanıyor. Ayda 25 milyon YTL süt bedeli de üreticilerin cebine girecek. Bölgede yaratılacak ekonomik faaliyetlerin büyüklüğü ise yılda 600 milyon YTL’ye ulaşacak. Proje dahilindeki süt ve yem fabrikası 2007 sonunda üretime geçecek.
Yılmaz, Aksaray’ın kaliteli sütün üretilebileceği, bu iş için gerekli yem bitkilerinin yetiştirilebileceği özel bir coğrafyada bulunduğunu ifade etti.
Karacabey’in Marmara Bölgesi süt diyarı olarak geliştiğini, Sütaş yatırımları ile Aksaray’ın Orta Anadolu’nun Süt diyarı olacağına dikkat çeken Yılmaz, “Aksaray’a yatırım kararı alırken bölgenin lojistik önemi ve hayvan yemleri açısından yüksek kalitede üretimin olmasını dikkate aldık. Özellikle en iyi yonca Aksaray’da yetişiyor. Türkiye’de 11 milyon süt üretiliyor. Aksaray tesisinin üretime geçmesiyle Sütaş 1 milyon süt işleyecek. Biz, mevcut hammaddeden pay alarak büyümek istemiyoruz. Kendi hammaddemizi geliştirmek ve süt üretimini arttırmak için çalışıyoruz. Süt işleyen işletmelerin işine ve hammaddeye talip değiliz. Sütaş olarak sıfırdan yapıyoruz” diye konuştu.
Avrupa’ya ihracata hazır olduklarını ve Aksaray fabrikasıyla ihracatta önemli rol oynayacaklarını belirten Yılmaz, “Sütaş, mevcut süt fabrikalarından daha yeni ve modern tesislere sahip. Şu anda Ortadoğu ve Kıbrıs’a ihracat yapıyoruz. Ancak batıya ihracat yasak. Fabrikamız doğuya yaklaştığı için yurtdışı pazarına ihracat şansımız artı” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.