Süt üreticileri eylem hazırlığında

Ticaret Borsası’nda önceki akşam bir araya gelen süt üreticileri ve birlik başkanları “21 Mayıs Dünya Süt Günü”ne kadar çeşitli eylem veya basın açıklamasıyla içine düştükleri bu kısır döngüden kurtulma yolu arayacaklarını vurguladı.
Ses getirecek eylemlerle ülke gündemini süt fiyatlarındaki düşüşe çevirmeyi hedefleyen üreticiler, bir günlük süt vermeme eylemiyle ilk protestosunu yapmaya hazırlanıyor.
İlçe, il, bölge ve sonunda tüm Türkiye’deki çiftçi ile süt üreticisini eylemlere katılma çağrısı yapılan toplantıda, Tarım Bakanı ve AK Parti iktidarından hayvancılık politikasında yapılan yanlışlardan geri dönülerek, sosyal adaleti sağlayan uygulamaların hayata geçirilmesi istendi.
Karacabey Süt Üreticiler Birliği’nin organize ettiği toplantıda bir araya gelen, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli, Bursa Bölgesi Hayvancılık Kooperatifi (HAYKOP) ve S.S. Osmangazi Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sait Eroğlu, S.S. Karacabey ve Köyleri Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Celal Hoşça, S.S. Mustafakemalpaşa ve Çevre Köyleri Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kadir Kumsar, Mustafakemalpaşa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Konuk, S.S. Karasu ve Gölecik Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Naci Karaatlı, S.S. Fevzipaşa Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erdem Erol, S.S. Doğla Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necmi Yavaş ile S.S. Okçular Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sabri Erkan üreticiyi tek çatı altında toplanarak hakkını ara çağrısı yapıldı.
Sanayiye süt vermeme eylemi ile seslerini duyurmayı planlayan üreticiler, enflasyonun çok üzerinde artan maliyetlere ve süt üretici fiyatlarını sanayicinin sürekli aşağı çekme politikası karşısında, dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade eden Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Erdem, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve çevre ilçeleri kapsayan eylem planını hazırlanarak hak arama mücadelesi yapacaklarını duyurdu. Erdem, “Süt fiyatlarının düşüşüyle oluşan mağduriyetimizi konuşmak, haklılığımızı ortaya koymak için buradayız. 21 Mayıs Dünya Süt Günü’ne kadar süt politikasında yapılan yanlışları ortaya koyarak eylem planı hazırlayacağız. Sesimizi duyuracak bu eylem ve basın açıklamalarıyla yerel veya ulusal basından gerekli mercilere mesajımızı ileteceğiz. Bu bir gün süt vermeme eylemi de olabilir, birkaç ay suni yem kullanmama eylemi de olabilir. Karacabey’den başlayarak ülke çapına yayılacak eylemlerle tarım ve hayvancılık politikasında yapılan bu yanlışlardan geri dönülmesini isteyeceğiz. Unutmayalım ki şikayetçi olduğumuz hükümet, hakkımızın verilmesini sağlayacak yerdir.
Birileri hükümeti ve Tarım Bakanlığı’nı yanlış yönlendiriyor veya bilgilendiriyor. Hayvan Üreticileri birliği olarak bunu sürekli söyledik. Bu politikaların böyle devam etmesi halinde piyasada süt bulamayacaklarını dile getirdik. Üreticiyi koruyacak sosyal adaleti sağlayacak bir politika istiyoruz. Birlik başkanları ve üreticiler olarak sadece hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.
Salonu dolduran üreticilere seslenen, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli, destekleme politikasında yapılan yanlışın üreticiyi her geçen gün uçurumun kenarına ittiğini vurguladı. Çetizli, “Hükümete bir türlü söz dinletemedik. 23 dosya rapor hazırlayarak Tarım Bakanına, TBMM ve ilgili komisyon üyelerine derdimizi anlatmaya çalıştık. Ama bir şey dikkatimizi çekti Tarım Bakanı ne diyorsa o oluyor. Türkiye’nin ciddi bir hayvancılık politikası yok. Yeni yapılan düzenlemeyle hayvancılık bitiriliyor.
5-6 süt fabrikası kurulması için devletten yardım istedik. Ama sonuç yok. Süt Konseyi kuralım dedik kurdurmadılar. Başkanlığı’nı da müsteşara yaptırmak istediler.
Batıdaki hayvancılığı öldürüyorlar. Hayvan başına destekleme uygulaması yanlış bir uygulama. Hayvan küpeleri cepte geziyor, ama destekleme paraları şıkır şıkır ödeniyor. Bu politikayla bu işin yürümeyeceği artık ortaya çıktı. Üretici ayaklanırsa bu hükümet tepetaklak gider. Gerekirse Ankara ulaşımının atar damarı olan on yolu beyaza boyarız” dedi.
Bursa Bölgesi Hayvancılık Kooperatifi (HAYKOP) ve S.S. Osmangazi Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sait Eroğlu’da yaptığı konuşmada üreticinin satın alma gücünün giderek düştüğünü belirtti. Eroğlu, “Süt fiyatları daha önceki senelerde de düşürüldü. Ancak şimdiki gibi birlikte hareket edilemediği için bir sonuç alınamadı. Biz ne yaptıkta süt fiyatları geriye gitti asıl bu konu üzerinde durmalıyız. İşletmeler artan maliyet oranlarını kullanmak için her türlü olanağı kullanıyor. Yem bizim için maliyeti en yüksek ürün. Kendimize de biraz çeki düzen vermeliyiz. Maliyetleri aşağı çekmek için neler yapmalıyız bunu da konuşalım” şeklinde konuştu.
Birlik Başkanlarından sonra görüşlerini açıklayan üreticiler ise eylem yapma konusunda fikir birliği yaptı. Sütleri dereye, yola dökmek, baharla birlikte meraların açılması nedeniyle 1-2 ay suni yem kullanılmaması, Tüm ülkede aynı anda sanayiciye süt vermemek gibi fikirler ortaya atıldı. Uzun süre ortaya atılan fikirleri tartışan süt üreticileri “Bir günlük süt dökmeme” eylemi yapılması konusunda uzlaşmaya vardı. Ayrıca toplantı sonuç bildirgesi hazırlanarak hükümete, bakanlara ve ilgili kurumlara gönderilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.