Sırada ne var? Yoksa 23 Nisan mı?

CHP’den 19 Mayıs kutlamalarının kaldırılmasına büyük tepki:

CHP İl Binası’nda önceki gün bir araya gelen Bursa Milletvekilleri Turhan Tayan, Sena Kaleli, Kemal Ekinci ve Aykan Erdemir, İl Başkanı Gürhan Akdoğan ile parti yöneticileri, iktidarın milli değerleri hiçe saydığını kaydetti.
Milli Eğitim Bakanlığını sert bir dille eleştiren CHP’liler, “Bakanlık tarafından 81 ilin Milli Eğitim müdürlerine gönderilen genelge ile 19 Mayıs törenleri bakanlığa göre bakın ne kadar zararlıymış;
•    Özellikle öğrencinin tören hazırlıkları sebebiyle yaklaşık 2 ay boyunca derslerden kopması önlenecekmiş.
•    Törenler için ayrı forma ve çeşitli kıyafet zorunlulukları da veliler için önemli bir yük teşkil ediyormuş. Bu durum da son bulacakmış.
•    Kutlamalar 19 Mayıs Stadı'nda yapıldığı Ankara dışındaki törenler, okullarda öğrencilerin katılımıyla yapılacakmış.
•    Bakanlığın genelgesinde kutlamalara hazırlık döneminin soğuklara denk geldiğine, bu durumun da sağlık sorunlarına yol açtığına ve çalışmaların uzun sürmesi sonucu öğrencilerin derslere ilgisinin azaldığına dikkat çekilmiş.
•     MEB Müsteşar Yardımcısı Emin Zararsız imzası ile gönderilen genelgeyle Ankara dışındaki illerde yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmeyecekmiş.
•    Stadyumlarda yapılan 19 Mayıs kutlamalarına ilişkin sık sık eleştiriler gündeme geliyormuş. Çeşitli okullardan öğrencilerin başını çektiği gruplar, 19 Mayıs törenlerinin statlara hapsedilmemesini istiyormuş. 19 Mayıs törenlerinin kutlanış şeklinin tamamen değiştirilmesi, birçok gencin gönülsüz olarak katıldığı modası geçmiş, hamaset dolu ve militarize gösterilerin ve stadyum geçit törenlerinin sona ermesi talep ediliyormuş.
Buradan milli eğitim bakanına ve müsteşarına sesleniyoruz; Ulusal bayramlar, ulusların ortak geçmişlerinin ve ideallerinin simgesidir, ulusal bütünleşmeyi, ortak inanç ve değerleri geliştirir.19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın bu özellikleriyle en köklü bayramlardan biridir. 1927 yılından bu yana bu bayramın okullarda kutlanmaktadır.1938 yılından bu yana tarihimizin en anlamlı günüyle birleştirilmiş ve milli bayram sayılmıştır. O günden bu yana çocuklarımızın eğitim öğretimini engellediğine dair saçma bir gerekçeyi öne süren biri olmamıştır. 19 Mayıs Bayramı’nın en özel yanı, gençlerimizin yaptığı gösterilerdir.  Bunu kaldırmak bayramın anlam ve önemini, içeriğini ortadan kaldırmak demektir. Cumhuriyet Bayramı’ndan sonra 19 Mayıs Bayramı’na yapılan bu müdahale, AKP iktidarının bizleri bütünleştiren değil, ayrıştıran, ortak geçmiş ve ideallerden uzaklaştıran, ulus bilinci, vatan sevgisi ve şükran duygusundan yoksun bırakmak isteyen bir iktidar olduğunu bir kez daha göstermiştir.
Atatürk de 19 Mayıs'ta ‘Mevsim soğuk, bu havada Samsun'a çıkılmaz’ deseydi bugün Türkiye Cumhuriyeti olmaz, Sizde bu kararları üreteceğiniz bir Meclis Mensubu olup o mecliste olabilir miydiniz?
Deprem diye 29 Ekim'i, soğuk diye 19 Mayıs'ı iptal ettiniz. 30 Ağustos zaten aşırı sıcak olur, 10 Kasım ‘a da gerek yok. Peki, 23 Nisan için ne düşünüyorsunuz?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanan Mümtazer Türköne isimli şahıs; ‘Atatürkçü olmayı kendime hakaret sayarım. Ben, Atatürkçülüğün askeri vesayet düzeninin kendini topluma benimsetmek için ortaya koyduğu ve abarttığı, totaliter bir resmi ideoloji yaratma gayretlerinin ürünü olduğunu düşünüyorum” şeklinde talihsiz bir açıklama yaptı.
Hatırlatmakta yarar var. Türk Devrim modeli olan Atatürkçü Düşünce (Kemalizm); tam bağımsızlık ve ulusal egemenlik temeline dayanır. Kısaca ifade etmek gerekirse, Kurtuluş Savaşı ile kazanılan siyasi bağımsızlığı, ekonomik, kültürel, sosyal, hukuki, askeri her alanda tamamlayarak ele güne avuç açmayacak güçlü bir devlet ve gerçek anlamda demokrasinin uygulanabilmesine altyapı oluşturacak laik- çağdaş toplumun temellerini atmak, böylece her türlü sömürüye karşı duran, insan haklarına saygılı, toplumsal eşitliği sağlayan bir yönetim biçimi oluşturmaktır. Atatürk Devrim modeli budur. Atatürkçü düşünce, Kemalizm budur.
Atatürkçülük; aklın ve bilimin öncülüğünü, Demokratik, laik sosyal hukuk devletini, Gerçek demokrasiyi, Çağdaş uygarlığı, Planlı karma ekonomiyi, Halkın tüm tutsaklıklardan kurtularak, fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bireyler haline gelmesini, Aklın özgürlüğünü, Çağdaş ulusçuluğu savunmaktır.
İnsanlık tarihinde olağanüstü bir uygarlık devrimi gerçekleştirmiş Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü yıkmak isteyenlerin amacına hizmet edildiği bir dönemden geçiyoruz
19 Mayıs, Atatürk'ün doğum tarihidir!
AKP iktidarı, işte bu yüzden 19 Mayıs kutlamalarını kaldırıp unutturmak istiyor. Çünkü; 19 Mayıs 1919, yurtseverlerin emperyalizme karşı verdikleri mücadelenin başlangıcıdır. Bu nedenle 19 Mayıs'ı unutturup, beyinlerimizden " yurtseverlik ve bağımsızlık " kavramlarını silmek istiyorlar.
Cumhuriyet değerlerine kin duyanları lanetliyoruz. Biz Türk Ulusu olarak her türlü engellemeye karşın coşkuyla 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını, alanlarda kutlayacağız.
Her gün 19 Mayıs, her yer Samsun… İnadına Bayram diyoruz… Büyük Atatürkçü Cumhuriyetin yılmaz savunucusu, değerli insan Uğur Mumcu’nun değişiyle; ‘Unutmayalım ki cesur bir kez korkak bin kez ölür. Önemli olan insanın böyle bir toplumda mezar taşı gibi olmamasıdır’” açıklamalarında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.