“Seyyar Sandık eve geliyor!”

*AK Parti Karacabey İlçe Seçim İşleri Başkanı Cemil Tosun yaşlılığı, hastalığı ya da engeli sebebiyle yatağa bağımlı vatandaşlar için seyyar sandık uygulaması başvurularının bugün başladığını duyurdu. Tosun, “Yaşlı, engelli ve hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olan vatandaşlarımız artık sandığa gitmeyecek, sandık seçmenimizin ayağına gelecek.” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler seçimlerine ilişkin seçim takvimini yayımladı.
Buna göre, muhtarlık bölgesi askı listeleri bugün saat 08.00’den, 17 Ocak 2019 Perşembe günü saat 17.00’ye kadar askıda kalacak. Seçim takvimine göre hastalığı veya engeli nedeniyle yatağa bağımlı olanların, yataklarında oy kullanabilmelerine imkân tanıyan seyyar sandık uygulamasından faydalanabilmesi için 4-17 Ocak tarihleri içinde bir yakını tarafından Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu ve Sağlık Raporu ile İlçe Seçim Müdürlüğü’ne veya iletilmek üzere mahalle muhtarlıklarına başvurmaları gerekiyor.
Yaklaşan seçimler öncesi seyyar sandık konusu ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Karacabey İlçe Seçim İşleri Başkanı Cemil Tosun, “298 sayılı kanunda Mart ayında yapılan değişiklikle hastalığı ya da engeli sebebiyle yatağa bağımlı vatandaşların Seyyar Sandık Kurulu vasıtasıyla evlerinde oy kullanabilmelerinin yolu açıldı. Sandıklarda engeller kalktı ve vatandaşlarımızın yüzleri gülüyor. Sandık; bir milletin kaderini belirleyen en önemli faktördür! Temel hak olan oy kullanma hakkından hastalığı veya engeli bulunduğu için mahrum kalan vatandaşlar, stratejik uygulamalarla haklarına yeniden kavuşmuşlardır. Bulunduğumuz her yerde engelleri ortadan kaldırıyoruz. Duyarlı politika anlayışlarının mimarı AK Partimiz, seçimlerde de seçmenlere kolaylık sağlayacak uygulamayı hayata geçirdi. Hastalığı veya engeli yüzünden evinden çıkamayan vatandaşlarımıza müjdeyi verdi. Bu kapsamda yaşlılığı, hastalığı veya engeli sebebiyle oy vermeye gidemeyen vatandaşlarımız için Seyyar Sandık eve geliyor. YSK bir genelge yayınlayarak bu durumda olan vatandaşların bir yakınının Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu ve Sağlık Raporu ile başvuru yapmasını kararlaştırdı. Oy kullanmak hepimizin hakkı, demokratik hakkımızı kullanalım.” dedi.
Tosun, ilk olarak 24 Haziran 2018 seçimlerinde uygulanan ve vatandaşın oldukça memnun kaldığı bu uygulamanın, yine il ve ilçe merkezlerinde gerçekleşeceğini duyurdu. Cemil Tosun, “Yatağa bağımlı olan vatandaşlarımız, bir yakınının vasıtasıyla 17 Ocak 2019 tarihine kadar İlçe Seçim Müdürlüğü’ne veya iletilmek üzere Mahalle Muhtarlıkları’na Seyyar Sandık için talepte bulunabilir. Yerel seçimlerde hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için yapılacak seyyar sandık başvurularında, Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu ile “engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu” veya “hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu” ibaresinin yer aldığı Sağlık Raporu’nun ibraz edilmesi gerekecek. Bunun için engeli bulunan veya hâlihazırda evde sağlık hizmetlerinden yararlanan vatandaşlar, aile hekimlerine başvurarak Sağlık Raporu almaları gerekiyor. Söz konusu başvurular internet ortamından erapor.saglik.gov.tr adresinden de gerçekleştirilebiliyor. Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu da, hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin bir yakını tarafından “www.ysk.gov.tr” internet adresinden temin edilecek. Seyyar Sandık uygulamasından yararlanabilmek için Sağlık Raporu ve Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu ile 4-17 Ocak arasında İlçe Seçim Müdürlüğü veya buraya gönderilmek üzere muhtarlıklara başvuru yapılması gereklidir.” diye konuştu.
Cemil Tosun, 24 Haziran seçimlerinde Seyyar Sandıkta oy kullananların tekrar engeli veya hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı olduğuna dair rapor almasına gerek olmadığını, bu kişilerin eski raporlarıyla Seyyar Sandık Talep Formu doldurup muhtarlıklara teslim etmelerinin yeterli olduğunu ifade etti.
Tosun, “Ortopedik veya görme engeli olan hemşehrilerimiz, 4-17 Ocak 2019 tarihleri arasında muhtarlık veya İlçe Seçim Müdürlüğü’ne “Engelli Beyan Formu” ile başvurdukları takdirde, 31 Mart günü yanlarında bir yakını ile birlikte oy kullanabilecekler. Bu hemşehrilerimizin giriş katlardaki sandıklarda oy kullanması sağlanacak.” dedi
Seçmen kütüğü listelerine dikkat!
Öte yandan askı listelerinde ismi olmayan vatandaşların yapması gereken işlemleri de aktaran Tosun, “Hemşehrilerimiz, seçmen kütüğüne kayıt olmak için 4-17 Ocak 2019 tarihleri arasında Adres Beyan Formu ve elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biri ile İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmalı. Nüfus Müdürlüğü’nden alınan onaylı Adres Beyan Formu’nun İlçe Seçim Kurulu’na verilmesi gerekiyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.