Seçimden önce özelleştirme yapacak kadar enayi mi?

Muğla’nın enerji işçileri bir zafer daha kazandı. Bu hafta özelleştirme ihalesi yapılacak olan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri özelleştirmesi ertelendi. Dört aydır gece gündüz direnen işçiler bir aşamayı daha kazandı.
Bu ara zaferle Muğla’nın enerji işçileri gevşemeyecek. Aylardır, soğuk, sıcak demeden çadırda sabahlayan, Ankara yollarına düşen, polisin suyuna, gazına, copuna direnen işçiler, nihai zafere ulaşmadan durmayacak.
İşçilere rahat bir nefes aldıracak olan yetkililerin ağzından çıkacak “ Santraller kamunundur. Özelleştirilme asla olmayacaktır” sözünün verilmesidir.
Siyasal iktidar olası bir ihale sonrası, yerel seçimlerde Muğla’da başına ne geleceğini anladı. Bu nedenle şimdilik geri adım atarak ihaleleri erteledi. Zaten başı belada olan iktidar Muğla bölgesinde intihar eylemini geriye attı.
Başbakan’ın son Muğla ziyaretinde ilan edilen “sıkıyönetim”, olası özelleştirmenin sonuçlarından ne kadar çok korktuklarını gösteriyordu. Bu nedenle Sendika önderleri ile yapılan görüşmelerde “evrak eksikliği” gerekçesi ile ihalenin ertelenebileceği sinyali verildi. Bu sözler en yetkili ağızdan ihaleye girecek şirketlere verilmiş bir işaretti.
Nitekim kısa süre önce emekliye ayrılan EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) Başkanı veda konuşmasında Amerikan Dolarındaki kur artışlarının özelleştirme ihalelerini “olumsuz” etkileyebileceğini söyledi.
Geçen hafta bazı ekonomi gazetelerinin kenarda köşede kalmış haberlerinde ihaleye girecek şirketlerin erteleme istediği yollu işaretler aldık. Sonuçta önceki gün akşam saatlerinde ÖİB (Özelleştirme İdaresi Başkanlığı) beklenen açıklamayı yaparak ihaleyi seçim sonrasına bıraktığını ilan ediverdi.
Elbette yetkililer “işçilerin direnişi karşısında geriledik” diyemezdi. Ama bu taktiksel bir gerileme idi. İktidarın başı zaten belada idi. Üstelik ortada Başbakan’ın oğlu ile ilgili iddialar vardı. Bu iddialardan biri de özelleştirilmesi yapılacak santrallerle ilgili idi.
Siyasi iktidar her fırsatta Turgut Özal’ın devamı olduğunu açıklıyordu. Özal’ın tarihe geçen en veciz sözlerinden birisi de “seçimden önce zam yapacak kadar enayi miyim?” idi. Şimdiki iktidar Özal’ı takip ederek “seçimden önce özelleştirme yapacak kadar eneyi miyim?” demiştir.
Ancak Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy işçilerinin derdi özelleştirmenin seçimden önce ya da sonra olması değildir. Aylardır direnen işçiler özelleştirme kararının tamamen iptal edilmesini istemektedir. Bu sonucu elde etmeye de kararlıdırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.