Seçim için anket savaşı

Seçim dönemlerinde kamuoyu yoklamaları ve tahminleri ile ön plana çıkan araştırma şirketleri, gündem belirliyor.

Özellikle seçim dönemlerinde kamuoyu yoklamaları ve tahminleri ile ön plana çıkan araştırma şirketleri, gündem belirlemeye devam ediyor..
Türkiye’de hem özel müşterileri, hem de şirketler ya da siyasi partiler için araştırma yapan çok sayıda kuruluş bulunuyor. En bilinenler arasında Adil Gür’ün A&G, Tarhan Erdem Konda ve Hakan Bayrakçı’nın Sonar şirketi yer alıyor.

Anketleri ile gündeme gelen Anar şirketi ise,1998 yılında halen Başbakan yardımcısı olan Beşir Atalay tarafından kuruldu. Daha çok AKP için anket çalışmaları yapan şirket, 2000 yılından bu yana her ay düzenli olarak gündem araştırmaları yayınlıyor.

Denge Araştırma da Başbakan Erdoğan için özel anket çalışmaları yapıyor. Şirket danışmanları arasında AKP milletvekilleri de bulunuyor. Pollmark da Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde, AKP teşkilatı, belediye başkanları ve milletvekilleri arasında anket yapmıştı.

Murat Gezici’ye ait Gezici Şirketi ise, 11 yıldır faaliyette bulunuyor. Konsensus Araştırma ve Danışmanlık ise Araştırmacılar Derneği yönetiminde yer alıyor. Genar da 1997 yılından beri faaliyet gösteriyor. Şirkete Hüsrev Hatemi, İlber Ortaylı, Edibe Sözen’den danışmanlık yapıyor.

EN YAKIN TAHMİNLER
Sonar Araştırma ise Hakan Bayrakçı’ya ait bulunuyor.24 yıldır faaliyet gösteriyor. Konda Araştırma ve Danışmanlık ise Tarhan Erdem’in sahibi olduğu şirket. Yönetiminde Tarhan Erdem ve Bekir Ağırdır bulunuyor.

2011’deki son genel seçim sonuçlarını doğruya en yakın biçimde Faruk Acar’a ait Andy-Ar araştırma şirketi bilmişti. Adil Gür’ün araştırma şirketi A&G ise, seçime 4 gün kala yayımladığı ankette AK Parti yüzde 48, CHP yüzde 29, MHP de yüzde 13 oya sahip çıkmıştı. 2007 Genel seçimlerini ve 12 Eylül referandum sonuçlarını neredeyse birebir tahmin eden Tarhan Erdem’in KONDA şirketi ise 2011 seçim sonuçlarını uzak ara tahmin edebildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.