Sarıbal, “Mevsimlik işçiler perişan”

Bursa Tabip Odası ve Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) bileşenlerinden oluşan heyet, Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde mevsimlik tarım işçilerini ziyaret ederek, yaşam ve çalışma koşullarına ilişkin hazırlayacakları rapor için görüş aldı.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez, Peyzaj Odası Başkanı Nejla Yörükçü ve Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala’dan oluşan heyet, ziyaretlerine Karacabey Orta Sarıbey Mahallesi’nde bulunan işçilerin çadır kamplarından başladı. İşçilerin hijyen olmayan koşullarda çocuklarıyla yaşadıklarını gören heyet şaşkına döndü.
Suriyeli sığınmacıların da bulunduğu işçilerin talep ve beklentilerini dinleyen grup, buna ilişkin not tuttu. Mustafakemalpaşa’da da çalışma yapan heyet, elde ettikleri bilgileri rapor haline getirerek, koşulların iyileştirilmesi amacıyla yetkililere ve kamuoyuna iletecek.
Grubun ziyaretlerine katılan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yaptığı açıklamada, işçilerin hallerinin içler acısı olduğunu söyleyerek sorunların çözülmesi için yetkilileri göreve çağırdı.
Mevsimlik işçilerin, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerinden çeşitli tarım faaliyetlerinin yürütüldüğü diğer bölgelere yayıldığını belirten Sarıbal, “Türkiye’de yaklaşık 1 milyon mevsimlik işçi bulunuyor. “Su sorunu, sağlık sorunu, barınma sorunu geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da devam ediyor. Yetkilileri arayıp görüşeceğiz. Burada yaşananlar insanlık sorunudur. Bu bir kamu yönetimi adına siyasal yapının, ya da mevcut yöneticilerin bakış açısıyla ilgilidir. Burada ciddi bir mağduriyet var. Buradan ilgilileri göreve çağırıyorum. Mültecilere sunduğumuz olanaklar neyse, en az onlara sunduğumuz olanaklar kadar bu insanlara da bu olanakları sunma ihtiyacımız var, sunma zorunluluğumuz var. Bunlar bizim insanımız. Bursa Tabip Odası ve BAOB olarak işçilerin temel sorunlarını anlamak ve bu konuyla ilgili kamuoyu yaratabilmek için uzun süredir devam eden bir projemiz var.” dedi.
Sarıbal, yaklaşık 6 yıldır bu projeyle ilgili çalışmalar yaptıklarını aktardı.
Proje kapsamında 3 senedir üst üste aynı yerleri ziyaret ettiklerini dile getiren Sarıbal, “Sağlık ve yaşam koşulları iyileşmişti mi iyileşmedi mi kontrol ediyoruz. Bu yıl da bunun tekrarını yapıyoruz. Ülkenin neresinden gelirlerse gelsinler, bu insanlar bizim insanlarımız. Bizler rahat ortamlarda yaşarken o insanlar da kendi çocuklarının geleceği için birkaç kuruş kazanıp kışın yaşamlarını sürdürebilmek için buralarda çalışıyorlar. Bu insanlara insancıl yaşam koşulları sağlamak zorundayız.”
Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin, gözlemlerini rapor haline getireceklerini söylerken, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez de buradaki insanların ciddi anlamda beslenme ve sağlık sorunlarının olduğuna dikkat çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.