Sandıkta görüşürüz!

3 yıldır paralarını alamayan köylüler ateş püskürdü:
Sandıkta görüşürüz!
*Karayollarının, kamulaştırma yapmadan köylünün elinden aldığı tarla bedellerini ödememesi ortalığı karıştırdı.
Karacabey-Bandırma Karayolu çalışması kapsamında arazilerinden yol geçirilen köylüler, yargı kararına rağmen 3 yıldır paralarını alamayınca isyan bayrağını açtı.
Devlet bir yandan vatandaşın, mutluluğu ve güveni için hizmet vermeye çalıştığını söylüyor, diğer taraftan da köylünün alacağını ödemeyerek işkence çektiriyor!.. Buna son örneklerden biri Karacabey-Bandırma arasında 2×2 bölünmüş yol çalışmasında yüzlerce köylünün yaşadığı mağduriyet ve ardı arkası kesilmeyen üzücü olaylar… Yol yapımı için kolları sıvayan Karayolları, onlarca ailenin ekmek kapısı olan tarlalarını düşük bedelle istimlak edince köylüler soluğu yargıda alır.
2005 yılında açılan davaların tamamını kazanan köylüler, yargı kararıyla belirlenen istimlak bedellerini almak için devletin kapısını çalar… İki yılı aşkın süredir toplam 8 milyar YTL’yi alabilmek için devletin kapısını bıkmadan usanmadan çalan, ancak bugüne kadar sürekli “ödenek olmadığı için ödeme yapamıyoruz” yanıtıyla karşılaşan köylü, en sonunda isyan bayrağını çekti!
MUHTARLARDAN REST
Çıkış yolu bulmaya çalışan köy muhtarları, önceki gün Bandırma’ya bağlı Yeniceköy’de bir araya geldi. Bugüne kadar kapı kapı gezen, ancak dertlerine derman bulamayan köylüler, arazi bedellerini alamadığı ve tarım yapamadığı için, bunun hesabını sandıkta sormaya hazırlanıyor.
YANIT 22 TEMMUZ’DA
Şahinköy Muhtarı Mustafa Çiçek, 13 köy muhtarının katılımıyla Karacabey Kaymakamlığı’nda yapılan toplantıda, 14. Bölge Müdürü Turgay Mesci’nin, çalışmaların engellenmemesi için yardım istedi. Çiçek, istimlak edilen tarla bedellerinin 2006 yılı başında ödeme sözü verildiğini anımsattı. Devletin sözüne güvenip tarlasına ekim yapamayan köylüsünün mağdur olduğuna işaret eden Çiçek, sözünü yerine getirmeyen ve köylüyü mağdur edenlere en güzel yanıtı sandıkta vereceklerini söyledi.
Yeni Yenice Köyü Muhtarı Mustafa Turgut, iktidar partisinde adamı olanlara ödeme yapıldığını iddia etti. Partizanlık yapmadan köylüye ya eşit miktarda ödeme yapılması, ya da hiç kimseye verilmemesinden yana olduğunu bildiren Güney, birileri el altından alırken, diğerlerinin bekletilmesini ahlaki bulmadığını ifade etti.


ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA
Danişment Köyü Muhtarı Vehbi Güney, “Kamulaştırmasız el koyma tazminatı” davası açan Karacabey, Gönen ve Bandırmalı çiftçilerin cezalandırıldığını iddia etti. Karayollarına güvenip banka ve kooperatiflere borçlanan çiftçilerin çok zor durumda olduğuna işaret etti.
Toplantıda sorunlarını dile getiren çiftçiler de, tapulu arazilerinden kamusal hizmete tahsis amaçlı ve kalıcı nitelikteki çalışmalardan mağdur olduklarını söylediler. Verimli tarım alanlarına değerinin altında kamulaştırma bedeli yapılmasına hukukun “dur” dediğini anımsatan çiftçiler, haklı mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerinin altını çizdiler. Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, ödenek olmaması nedeniyle ödeme konusunda bir tarih vermekten kaçındı. Açılan davalar sonucu mahkemeler, Aksakal, Akçapınar, Kuşcenneti, Eskisığırcı, Buğdaylı, Yeni Yenice, Yeni Çomlu, Şahin, Keşlik, Çavuş, Dağkadı ve Karasu köylerinde bilirkişiler tarafından yapılan keşifte, el konulan arazilerin dönümlerinin 60-70 bin YTL olduğunun tespit edilmesi üzerine yasal faiziyle birlikte davalı idareden tahsiline hükmetmişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.