“Sanayici ve çiftçi aynı masada buluşmalıdır”

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, dün yaptığı basın toplantısında fabrikalar ile çiftçiler karşılıklı taahhüt imzalaması gereklidir” dedi.
Üreticilerin bin bir emekle ürettikleri üründe söz sahibi olamadıklarını vurgulayan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, tek taraflı sözleşmelerin çiftçinin belini büktüğünü ve salça fabrikalarının çiftçiyle yaptığı sözleşmedeki taahhütlerin tek taraflı değil, karşılıklı anlaşmayla yapılmasının en doğru uygulama olduğunu söyledi.
Çiftçiler ve fabrikacıların aynı masada oturması gerektiğine dikkat çeken Başkan Erdem, “Çiftçilerim paralarını hangi tarihlerde alacağını bilmek istiyorlar. Aslında baktığımız zaman fabrikacılarımız açısından da karşılıklı taahhüt olayı çok daha iyi olacaktır. Herkesin tatmin olması için gerçek rakamlarla, fabrikaların çiftçiler ile karşılıklı olarak sözleşme imzalaması gereklidir. Bu durum gerçekleştiği zaman çiftçilerimiz de, fabrikacılarımız da mağdur olmayacaktır. Çiftçilerimiz salça fabrikalarıyla et ve tırnak gibi ayrılmaz birer parçadır. Her iki tarafın ekonomik şartlar çemberinde birlikte yaşaması ve yaşatılması gereklidir. Bizim derdimiz birilerini aşağı çekmek veya birilerini yukarı çıkarmak değil. Derdimiz, iki tarafında tatmin olmasından yanadır. Fabrikalar taahhüt alırken kendini garanti altına almak istiyor ama çiftçilerimin hiçbir garantisi olmuyor. Fabrikalar ve çiftçiler aynı masada buluşup, hukukçular eliyle karşılıklı olarak sözleşme yapabilir.” diye konuştu.
Salça fabrikalarının yıllardan beri kendi lehlerine tek taraflı sözleşme yaptıklarını iddia eden Erdem, “Salça fabrikaları domatesleri taahhütlü alırken, çiftçiye açık ve boş senet imzalattırıyor. Çiftçiye bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Bir Ziraat Odası Başkanı olarak çiftçilerimin boş senetlere imza atmalarını istemiyorum. Biz adaletsiz bir uygulama olan bu durum karşısında çiftçilerimize sesleniyoruz; lütfen boş senetlere imza atmayın! Bu ülkenin büyümesini isteyen gönülleriz biz. Bunu yetiştirdiğimiz en güzel ürünlerle ispatlıyoruz. Ne çiftçiler ne de fabrikalarımız yani iki tarafta mağdur olmamalıdır.
Çiftçilerin girdi maliyetleri nerdeyse yüzde 80 yükseldi. Geçen yıl dekara 2.500 TL maliyetimiz var iken, bu yıl 4.300 TL’leri buluyor. Bizdeki maliyetler nerdeyse yüzde yüze yaklaşırken domates fiyatlarının yükselişi çok altta kalıyor. Bu da bizim direncimizi düşürüyor. Çiftçiyi ekimden soğutuyor. Az ekildiğinde de fabrikalar yüksek fiyata almak zorunda kalıyor. Bu seferde fiyatlar salçaya yansıyor. Bu işte doğrunun bulunması, çiftçiye verilecek olan fiyatın çiftçiyi kurtarması ve fabrikayı da tatmin etmesi gerekiyor. Bu yüzden aynı masada buluşulmalıdır. Biz Ziraat Odası olarak masada oturmaya hazırız. Tarım ürünlerinden fiyat artışlarına dikkat edenler, ithal gübreye, ithal ilaca ve ithal tohuma da dikkat etmelidirler. “ dedi.
İthal salça konusuna da değinen Başkan Erdem, “Türkiye’de fabrikalarımızda yeterli salça var. Sadece birkaç firma elinde salça olmadığı için ithal etmek için yaygara koparıyor. 149 bin ton salça ihraç eden ülke olarak ‘Salça ithal edeceğiz’ cümlesi bizi rahatsız etmektedir. Ziraat Odası Başkanı olarak çiftçimin sesi olmaya gayret ediyorum ve ana gayemiz insanlığa hizmet, halka hizmettir.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.