“Salça fabrikaları çiftçiyi zor durumda bırakıyor”

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, fabrikaların çiftçilere peşin vermesi gereken domates bedellerini parça parça ödemesini eleştirdi. İnsana, ülkeye ve insanlığa hizmeti düstur edindiklerine dikkat çeken Erdem, “Bizler çalışan, üreten, borcuna sadık, çoluğuna çocuğuna güzel bir gelecek bırakmak isteyen sorumluluk sahibi insanlarız. Kısacası bizler ‘Adam’ gibi adamlarız. Çiftçiye bu yapılanlar yanlıştır.” dedi.
Dün Atatürk Kent Meydanı’nda hizmet veren Kahve 6’da basınla kahvaltıda buluşan Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, fabrikaların çiftçiye ödemesi gereken paraları parça parça verdiğini belirterek, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. “Çalışıyoruz, mücadele ediyoruz, aile bakıyoruz, çoluk çocuk okutuyoruz. Zor günlerden geçerken bile borçlarımızı ödemeye gayret ediyoruz.” diyen Erdem, “Bizler, ‘Adam’ız. Kurumsal bir akılla yönetilen fabrikaların bu uygulaması çiftçiye zulümdür. Çiftçiye bunu yapmaya kimsenin hakkı yok.” ifadesini kullandı.
Salça fabrikalarının domatesleri taahhütlü alırken çiftçiye açık ve boş senet imzalattırdığını iddia eden Başkan Erdem, şunları kaydetti: “Çiftçimiz, bu kadar zorluk içinde borcuna sadık olmaya çalışırken, kurumsallaşmış bir akılla yönetilen salça fabrikalarının paraları parça parça ödemesi kabul edilebilir bir durum değildir. Açıktan alınan domateslerimiz ‘peşin’ diye alınıyor ama ödenmesi parça parça yapılıyor. Bizler borcuna sadık insanlarız. Çiftçi yok halinde bile borcunu ödemeye çalışıyor.
Karacabey çiftçisi 2013 yılında Ziraat Bankası’na olan borçlarının yüzde 95’ini ödedi. Bu kadar güzel zihniyete karşı bu yapılan zulümdür. Salça fabrikaları domatesleri taahhütlü alırken açık ve boş senete imza attırıyor. Bu da bir zulümdür. Fabrikalar, çiftçi domatesi vermediği zaman misli misli paralarını almasını biliyor. Devletimiz, fabrikaları kontrol etmeli ve mutlaka denetlenmelidir.
Afet geçirmiş bir ilçe olarak Ziraat Bankası, özel bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarımızın durdurulmasını, ötelenmesini, hatta 5 yıla sıfır faizle bölünmesi istiyoruz. Ziraat Odası Başkanı olarak çiftçimin sesi olmaya gayret ediyorum ve ana gayemiz insanlığa hizmet, halka hizmettir. Karacabey çiftçisinin Ziraat Bankası’na, özel bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne borcu yaklaşık 850-950 milyon arasındadır.
Ayrıca, çiftçimizin tüm bankalara olan borcunu incelediğimizde, 85 mahallemizin 24’ünün nerdeyse kalan mahalleler kadar borcu var. Dikkatimi çeken konu da en büyük borca sahip olan 24 mahallemiz, ne yazık ki domates üreten çiftçilerimizden oluşuyor.
Çiftçiye alacağı paraların parça parça ödenmesi ne bir borcun doğru bir şekilde kapanmasını sağlıyor, ne de işleri rayına oturtabiliyor. Kurumsallaşmış akıl, verdiği sözün arkasında duran akıldır. Bu ülkenin büyümesini isteyen gönülleriz biz. Bunu yetiştirdiğimiz en güzel ürünlerle ispatlıyoruz.
Son olarak, salça fabrikalarının çiftçiyle yaptığı sözleşmedeki taahhütlerin tek taraflı değil, karşılıklı anlaşmayla devletin kontrolüyle yapılmasını istiyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.