Sağlık Turizmi’nde Başkent Bursa olmalı

Bursa denilince akla gelen kelimelerde kaplıcalar kaçıncı sıralara geriledi diye düşünürüm çok zaman.

Yıllar önce şehir dışından gelerek çelik sularımızda şifa bulan bir insan, daha  sonra Bursa’ya neden uğramaz oldu?
Yoksa Bursa kendisine bahşedilen termal zenginliğin yeterince farkında mı değil ki kaplıcalarını sağlık turizminin hizmetine yeterince sunamadı?
Bursa Sağlık Turizmi Derneği BUSAT, Bursa’nın bu konuda hakettiği itibara kavuşması için çalışmalarına hız vermiş.
Derneğin hedefi, kentin şifa kaynaklarından, coğrafi özelliklerinden ve tıp merkezlerinden faydalanarak Bursa’yı uluslararası sağlık turizmine açmak.
2011 yılında 14 kent gönüllüsü tarafından kurulan derneğin başkanı Dr.Mustafa ESGİN’in anlattıklarına göre sağlık turizminde Türkiye, gelen hasta sayısında dünya sıralamasında beşinci, gelir sıralamasında ise ABD ve Almanya’nın ardından üçüncü sırada.
Sağlık Serbest Bölgeleri’nin oluşturulması ile birlikte  ise sağlık turizminde  dünya lideri olabilecek kapasitede.
Bursamız da, yeşiliyle-mavisiyle-beyazıyla, kültürel ve tarihî mirasıyla, alışveriş-konaklama ve medikal hizmetleriyle, 1500 yıllık termal bir şehir olarak bu pastadan pay alması gereken şehirlerin başında.
Tabii ki öncelikle kolay ulaşılabilir bir şehir olmak kaydıyla.
Ulaşımda Bursa’nın İstanbul’a olan yakınlığı avantaj gibi görünse de, havaalanı uygulamasına gerek görülmemesi bakımından dezavantajlı hale geliyor.
Oysa ki yurtdışından Bursa Havaalanı’na yapılacak uçuşlar Bursa’daki sağlık turizminin uluslararası alanda gelişmesinde  en önemli etken olacaktır.
Bursa yerine İstanbul’a inecek bir turistin pek çok aktarmadan sonra Bursa’ya ulaşabilmesi, anlatırken bile insanı yoran bir uygulama.
Sağlık turizminde yüksek bir başarı yakalamış olan Afyon’a bakacak olursak;
Afyon’un başarısının tesadüf olmadığını Kiev’deki  Sağlık Turizmi Fuarı’na 10 civarında Afyon firması, büyük oteller, hastaneler ve Zafer Havalimanı yetkilileri ile birlikte çıkarma yapmalarından anlıyoruz.
Afyon’a büyük katkı sağlayan Zafer Havalimanı 25 Kasım 2012’de açılmış. İstanbul-Afyon arasında THY hergün, Pegasus da haftada 4 sefer düzenliyormuş.
Solak, bütün otelleri toplayarak üniversite bünyesinde bir termal kür merkezi kurmuş. İleri tedavi gerektiren hastalar üniversitenin kurduğu tesiste tedavi ediliyormuş.
BUSAT toplantısına konuk olarak katılan Prof. Dr. Mustafa Solak, Bursa’nın fizikî  yönden kendilerinden daha şanslı olduğunu ve sağlık turizminde hakettiği yere gelebilmesi için kendi tecrübelerini paylaşmaktan memnun olacaklarını dile getirdi.
Demek ki artık elimizdeki unu, şekeri ve yağı kararak helva yapacak ellere ihtiyacımız var bizim.
Artık hamamlarda birbirimizi keselemenin ötesine geçmemiz lâzım.
Bunu yapacak olanlar da Bursa’nın sesini Ankara’da duyurmak için kendilerine yetki verilen vekiller, Bursa iş dünyası, Bursa basını, Bursa bürokrasisi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi…
Bir yandan gelin hamamındaki eğlenceyi de, sebildeki hayırı da yaşatalım.
Öte yandan ise uluslararası düzeyde sunulan hizmetlerimiz yurtdışında tanıtılarak dörtbir yanımızdaki potansiyel turistin şehrimizi tercih etmesini sağlayalım.
Ki o turist cebine parasını koymuş ve hangi sağlık merkezinde şifa bulabilirim diye bakınmakta.
….
Yaz ve kış turizminin belli aylarda yapılabildiği şehrimizin her mevsim turist ile  dolduğunu, hizmet sektörünün yarattığı istihdamı, gelen turistin bıraktığı dövizi ve dolayısıyla jeotermal nimetimizin gelire dönüştüğünü, sanayi ve tekstil şehri Bursa’nın bacasız fabrika olan Sağlık Turizmi ile güçlendiğini düşünün bir.

Ve Bursalılar olarak bu cennetin tam ortasında keyifle yaşayarak, sağlıkla yaşlandığımızı

cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.