Prim desteklemelerinde büyük kayıp

Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ve Meclis Başkanı Nuri Karaca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görülere yer verdi; “Geçtiğimiz yılın 6. ayında yaptığımız açıklamada, fark ödemesi desteklemesi yapılırken daha önceden kullanılan bölgesel komisyonlar tarafından belirlenen birim alana referans verim miktarlarının yerine,  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanacak verilerin kullanılmasının neden olacağı sıkıntıları ve yaratacağı mağduriyetleri dile getirmiştik. Ülkenin değişik yerlerinden bu tip açıklamalar yapılmasına rağmen 27 Haziran 2012 tarihinde yayınlanan 'Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeli göre 2012 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil fark ödemesi desteğine ilişkin bakanlar kurulu uygulama kararı uygulama tebliği No:2012/42'de TÜİK verilerinin kullanılacağına 5. maddede yer verilmiştir.
Bunun üzerine yapılan temaslar ile Bursa Milletvekili İlhan Demiröz'ün mecliste vermiş olduğu soru önergesine verilen bakanlık cevabında da, bundan sonraki dönemlerde TÜİK verilerinin kullanılmasının uygun görüldüğü belirtildi.
TÜİK geçmiş yıllarda görülmemiş bir hızla 31.12.2012 tarihinde yayınladığı 13661 sayılı haber bülteni ekinde, bu ürünlere ait il ve ilçe bazlı verim değerlerini açıklamıştır. Bu bültende, ilçemiz için fark ödemesi desteklemesine tabi ürünlerin üretim değerleri tablodaki gibi olmuştur.''
Açıklama ayrıca Karahasanoğlu ve Karaca şu soruların da yanıtlarını istedi;
Tabloda adı geçen desteklemeye tabi ancak ilçemiz için değerleri verilmeyen çavdar, kanola, tritikale, soya fasulyesi, yağlık zeytin, yulaf ce mercimek ürünleri için acaba hangi değerler kullanılacaktır?
TÜİK verileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan adlığını duyurmaktadır ancak, adı geçen bakanlığın il ve ilçe müdürlükleri bu rakamlardan farklı değerler bildiklerini söylemektedir. Bu durum daha önceki senelerde de aynıdır, bunun nedeni nedir?”
Tabloya göre, bölgemizde mısır hasadının tamamen bitmiş olarak gösterildiğini ifade eden Karahasanoğlu ve Karaca, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdüler;
“Gerçek böyle değildir. Şuan hala tarlalarda beklenmeyen, biçilmedik mısırlar vardır. Bu durum, verilerin inandırıcılığı ile ilgili bir soru işaretidir. Bölgemiz için çok önemli bir ürün olan dane mısır için, 1. ürün için 953 kg/dekar, 2. ürün için 667 kg/dekar verim değerleri verilmiştir. Dünya verimleri üzerinde verim alınabilen bölgemizde mısır bitkisi için neredeyse buğday verim değerleri tespit edilmiştir. 1. ve 2. ürün arasındaki uçurum ise anlaşılmazdır. Örneğin hemen komşu ilçemiz olan Mustafakemalpaşa'da aradaki fark 48 kilogramdır. Bu veri de TÜİK değerlerinin gerçekçiliğiyle ilgili soru işaretleri oluşturmaktadır.
Açıklanan bu değerlerle mısır üretimi yapan üreticilerimizin bölgemizdeki toplam kaybı 1.9 milyon TL ve buğday üretimi yapan üreticilerimizin ise 1.5 milyon TL olacaktır. Bu rakamlara diğer ürünlerden oluşacak kayıplar olan 350 bin TL'yi de eklediğimizde toplam kayıp 3.7 milyon TL'ye ulaşmaktadır. Zaten borçlarla mücadele veren üreticilerimize tahminimizce bir darbede bu vuracaktır.
Bir önceki açıklamamızda da belirttiğimiz gibi odamız olarak, yerel komisyonların belirleyeceği değerlerin kullanılmaya devam edilmesini istemekteyiz. Bu sistemin adil ve doğru olduğunu düşünmemekteyiz.''
Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ve Meclis Başkanı Nuri Karaca, AKP Bursa Milletvekili Önder Matlı ve AKP İl Başkanı Sedat Yalçın'a da konuyla ilgili bilgilendirme yaptıklarını sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.