Patlama yankıları çığ gibi büyüyor

*Mustafakemalpaşa Bük Köyü’ndeki maden ocağında, önceki akşam saat 19.30’da meydana grizu patlaması sonucu yaşamını yitirilen 19 işçi ile ilgili yankılar çığ gibi büyüyor.
Mustafakemalpaşa’daki olayla ilgili siyasi ve sivil toplum kuruluşları düşünce ve tepkilerini kamuoyuyla paylaştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Bakan’lardan Sendika ve Oda’lara kadar ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Gül: Çok üzücü bir olay
            Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mustafakemalpaşa’daki grizu patlamasında 19 kişinin hayatını kaybettiği olayı değerlendirdi.
            ‘Çok üzücü bir olay” diyen Gül, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi.
            Konuyla ilgili gereken araştırmaların yapılmakta olduğunu belirten Abdullah Gül, “Bu tip olayların tekrarlanmaması için ne gerekiyorsa; kurallar, teknik yöntemler, şüphesiz ki bunlar gözden geçirilecektir. Acımız büyüktür, halkımızın, milletimizin acısını paylaşıyorum. Bütün Bursalılara ve Türk milletine başsağlığı diliyorum.” diye konuştu.
Erdoğan: Ülkemizin başı sağolsun
            Başbakan Erdoğan, 19 işçinin yerin 220 metre altında mahsur kaldığını belirterek, çalışmaların devam edildiğini belirtti. İşçilerin göçüğün altında kalarak hayatını kaybetmesinden dolayı derin üzüntüye boğduğuna işaret edilen mesaja şöyle devam edildi:
            “Bu tür üzücü olayların bir daha tekrarlanmaması için hükümet olarak iş sağlığı ve güvenliğinin tam olarak sağlanması yolunda önemli adımlar attık. Yasal düzenlemeler kadar uygulama konusunda da eksikliklerin bir an önce giderilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
            İnsan hayatının değerinin hiç bir maddi kazançla kıyaslanamayacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, “İnanıyorum ki, ilgili herkes bu bilinç ve sorumluluk duygusuyla, bu tür üzücü olayların bir daha yaşanmaması için azami gayret gösterecektir. Göçüğün altında kalarak hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah´tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum” dedi.
Dinçer: Çalışmalar aralıksız sürüyor
            Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Mustafakemalpaşa’daki maden ocağında ikinci bir göçük alanının daha ortaya çıktığını, bu nedenle 10 cesede bugün ulaşmanın olanaksız açıkladı.
            Bakan Dinçer, “Şu ana kadar 9 arkadaşımızın cesedine ulaşıldı. Şimdiye kadar bizim varsayımımıza göre birinci göçüğün altında 19 arkadaşımıza da ulaşmak vardı. Ancak birinci göçüğün arkasında ikinci bir göçük olduğunu gördük. İkinci göçük altındaki 10 arkadaşımızı kurtarmak için bu geceden itibaren yeni bir program dâhilinde çalışmalara başlayacağız. Arkadaşlarımız büyük bir çaba sarf ediyor” şeklinde konuştu.
Baykal: Konunun takipçisi olacağız
            CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Bursa Mustafakemalpaşa’daki maden ocağında yaşamını yitiren işçilere rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi.
            Grizu faciası ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Baykal, “Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamayı büyük bir üzüntüyle öğrendim. Göçük olayının meydana geldiği andan itibaren gerek milletvekilimiz, gerekse yöneticilerimiz, partililerimiz gelişmeleri, kurtarma çalışmalarını yerinde izlediler. Bundan sonra da can kaybı olmaması, benzer acıların yaşanmaması için her seviyede konunun takipçisi olacağız. Öte yandan, kurtarma çalışmalarından sonuç alınamaması ve göçük altında kalan işçi kardeşlerimizin tamamının yaşamını yitirmesi acımıza acı, üzüntümüze üzüntü kattı. Mustafakemalpaşa’daki maden ocağında yaşamını yitiren işçilerimize rahmet, yakınlarına da başsağlığı ile sabır diliyorum” dedi. CHP Milletvekili Onur Öymen de “Allah bir daha bu acıları yaşatmasın.” dedi.
DP: “Umarım bir ihtimalin kurbanı değillerdir”
            Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk üzüntülerini çok büyük olduğunu ifade ederek,” Yerin 200 metre altında ekmek parası kazanırken vefat eden işçilerimiz, umarım bir ihtimalin kurbanı değillerdir” değerlendirmesinde bulundu.
DSP: Yaşananlar sosyal güvenliği yok edenlerin eseri
            DSP Genel Başkanı Masum Türker, grizu patlamasında maden işçilerinin yaşamını yitirmesinin, iş güvenliği konusundaki eksikliklerden kaynaklandığını belirtirken, DSP’nin iş güvenliğini artırıcı yasal düzenlemelere destek vermeye hazır olduğunu bildirdi.
DSHP: İşgüvenliğinden yoksun bırakan zihniyet sorgulanmlı
            DSHP Genel Başkanı Hulki Cevizoğlu, emeğin örgütlenmesinin önüne yeni engeller koyarak, onu iş güvenliğinden yoksun bırakan zihniyetin sorgulanması gerektiğini belirterek, benzer acıların bir daha yaşanmamasını diledi.
KESK: Hükümet hesap vermeli
            KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, hükümet yetkililerin kazadan sonra suçluların hesap vereceklerini söylemelerini eleştirerek, “Oysa asıl hesap vermesi gereken insanı, canı ve çalışma koşullarını ikinci plana atan, karı ve sermayeyi, şirketleri öne alan bir iş sağlığı ve güvenliği politikası yürüten hükümettir” dedi.
TÜRK HARB-İŞ: Bu iş kazası olamaz
            Türk Harb-İş yaptığı yazılı açıklamada, 19 madencinin ölümü için “ecelleri gelmişti, gittiler’ diyerek olayın olağanlaştırılamayacağını ve sorumluların gizlenemeyeceğini kaydederek,”Kim olursa olsunlar, hangi sıfatı taşırsa taşısınlar, özel ya da kamu küçük ya da büyük, tüm sorumlular bir an önce yargı önüne çıkarılmalıdır. Ölümlere neden olanlar cezalarını en ağır biçimde ödemelidirler” diye konuştu.
HAK-İŞ: İş güvenliğindeki ihmallerin faturası ölüm oluyor
            Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki ihmallerin, eksikliklerin, ve hataların faturasının doğrudan ölüm olduğunu belirterek, yönünü AB’ye ve çağdaşlaşmaya çevirmiş Türkiye’de iş kazalarının önemli gündem maddesi olmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.
TMMO: Çöken maden Mayıs ayında denetlenmişti
            Türkiye Maden Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Kadir Atalhan Öge, Mustafakemalpaşa ilçesinde çöken maden ocağının 1985 yılından beri çalıştığını, geçen mayıs ayında da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince denetlendiğini söyledi.
            Göçüğün dinamit patlaması sonucu meydana geldiğini belirten Öge, kazada ihmal olduğu yönünde bir bulguya ulaşamadıklarını belirtti. Öge, saat 16.00 itibariyle göçük altından dokuz madencinin cesedinin çıkaldığını, diğer 10 madenciye ulaşmak için çalışmaların devam ettiğini aktardı.
Aslanhan: Gaz kontrollerinde sorun olabilir
            Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan, Mustafakemalpaşa’daki maden ocağında yaşanan göçüğün gaz kontrollerinde yaşanan sorundan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.
            Aslanhan, geçimini zor koşullarda kazanmaya çalışan 19 işçinin hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi.  Türkiye’de madencilik alanında ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ ile ilgili bir dizi düzenlemelerin var olmasına rağmen uygulamada bunların ortaya çıkmadığını savundu. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.