Pancar Kooperatifi’nde denetleme kurulu seçimi

*Balıkesir Bursa Pancar Üreticileri Kooperatifi, 55. olağan genel kurul toplantısındaki denetleme kuruluna Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca ile birlikte Cemalettin Özden ve İlhan Gürkaş yeniden seçildi.
Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı ve Balıkesir Bursa Pancar Üreticileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karahasanoğlu, 55. olağan genel kurul toplantısında Susurluk Şeker Fabrikası’nın son durumunu değerlendirdi.
Kooperatifin, kuruluşundan bu güne kadar geçen 55 yıl içinde devletten ve herhangi bir kuruluştan tek kuruş destek almadan ortakların hizmetinde olduğuna dikkat çeken Karahasanoğlu şunları söyledi; “2007 faaliyet yılında kısıtlı imkânlarımıza karşın 31 bin ton gübre, 37 bin ton yem ve küspe, 2 bin 500 ton tohum, 28 milyon metre damlama ve yağmurlama sistemi, her türlü zirai mücadele ilacı ile tarım alet ve makinalarını düşük faiz ve uygun ödeme koşulları ile peşinatsız ve KDV’siz üyelerimize dağıttık. Amacımız piyasadaki fiyat dengelerini sağlamak ve üyelerimizi tefecilerin eline düşürmemektir. Tüm bu hizmetlerin artarak devam etmesi kooperatifimizin güçlü bir finansal yapıya sahip olmasıyla mümkündür. Son beş yılda pancar alım fiyatı sadece yüzde bir artarken üre gübresi yüzde 250, kök gübresi yüzde 300, mazot yüzde 75 artmıştır. Ülkemizi nişasta bazlı şeker ve kimyasal tatlandırıcıların cenneti haline çevirmek isteyen güçler, kendi ülkelerinde bizden çok daha yüksek maliyetlere ürettikleri şekeri kaçak yollarla ve çok ucuza ülkemize sokarak fabrikalarımızdaki şeker stoklarının artmasına, dolayısıyla şeker satamamamıza yol açmıştır. Bununla kalmayıp, halkımızı yanlış bilgi vererek dünyanın en pahalı şekerini Türk halkının yediği yalanına inandırmaya çalışmışlardır” dedi.
Karahasanoğlu, AB ve IMF’nin dayatmaları nedeniyle Türkiye’nin şeker sektöründe Avrupa’da 4’üncü, dünyada 11’inci sırada olduğuna dikkat çekti.
Şeker Fabrikasının devrine karşıyız!
Özelleştirme süreci konusunda da çarpıcı açıklamalar yapan Karahasanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Aslında bu bir özelleştirme değil örneğini geçmişte gördüğümüz Et Balık Kurumu, S.E.K. benzeri bir kapatma sürecidir. Nitekim Özelleştirme Yüksek Kurulu Şeker Fabrikalarının 6 grup halinde varlık satışı ve en az 5 yıl şeker üretim şartı getirerek özelleştirme kararı almıştır. Ancak Susurluk Şeker Fabrikası bu gruplar içerisinde yer almamıştır. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Susurluk Şeker Fabrikasının kapatılarak ETİ Bor’a devredilecek. Fabrikanın Bor işlenmesinde rafine tesisleri dışında hiçbir tesisinin kullanılmayacağı, sadece hizmet binaları, misafirhane ve depoların işe yaradığını öğrenmiş bulunmaktayız. Ayrıca mevcut tesislerde Bor işlenmesi için en az 6070 milyon dolar bir yatırıma ihtiyaç olduğu bir gerçektir Biz ekmeğimizi Şeker Pancarından kazanan 50.000 pancar üreticisi olarak Susurluk Şeker Fabrikasının ETİBOR’a devredilmesine karşıyız. Hakkımızı öncelikle hukuksal yollardan arayacağımızı bildirir, yetkilileri bu yanlıştan bir an önce dönerek bölgemizde tarım, hayvancılık, nakliye, enerji ve çevre sektörüne sayısız faydaları olan ve yüksek istihdam yaratan Şeker Fabrikasının ve Pancar tarımının devamlılığının ve geleceğinin güvence altına alınmasını istiyoruz. Sizden istediğim Kooperatifimize ve fabrikamıza sahip çıkalım. Buraları çiftçi kuruluşudur ve sonsuza kadar da öyle kalacaktır.”
Karahasanoğlu son olarak, pancar çiftçisinin çıkarlarını koruyan Pankobirlik Genel Müdürlüğü’ne, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne ve Susurluk Şeker Fabrikası Müdür ve Personeline, Kooperatifimizin Müdür ve Personeline teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.
Balıkesir Bursa Pancar Üreticileri Kooperatifi, 55. olağan genel kurul toplantısındaki denetleme kuruluna Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca ile birlikte Cemalettin Özden ve İlhan Gürkaş yeniden seçildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.