‘Pancar bölgemizin denge unsurudur’

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Şeker Fabrikası’nın çalıştırılmasını istedi. Erdem, şeker pancarının çiftçiyle birlikte hem doğaya hem de esnafa büyük katkı sağladığını belirtirken, ekimine teşvik edilmesini ve öncelikle Susurluk Şeker Fabrikası’nın faaliyete devam etmesi gerektiğini söyledi.
Şeker pancarı tarımının bölgemizde vazgeçilmez ürünler arasında yer aldığına dikkat çeken Erdem, “Pancar üreticinin sigortasıdır” dedi. Başkan Erhan Erdem, şeker pancarı tarımı yapan çiftçinin zarar ettiğine vurgu yaptı.
Erdem, “2002 yılı ve öncesinde devlet üreticiye 14 polar ve üzeri ödeme yapıyordu. 1995 yılında 39,640 dekar pancar ekilirken, bu rakam 2014 yılında 11.500, 2015 yılında ise 700 dekara düştü. 2002 yılına kadar devlet çiftçisini süspansiyon ediyordu. Pancar 14 poların altına da inse 14 polar ödeme yapılıyordu. Şu anda verilen fiyat 19 kuruş. Çiftçi ekim yapmak istiyor. Güvence verilse, Karacabey olarak 30-40 bin dekar ekim yapabiliriz. Poların sabit kalmasını istiyoruz. Geçen yıl 14 polarda kalsaydı çiftçi bu kadar üzülmeyecekti. Karacabey’de ilk kez bu kadar şeker pancarı ekiminde düşüş yaşandı. Susurluk Şeker Pancarı Fabrikası bölgenin denge unsuru. Bundan çiftçi de, esnaf da, doğa da yararlanıyor. Tarıma dayalı esnaf çiftçinin sırtından geçiniyor. Bu sene açıklanan fiyatı çiftçi beğendi ancak güvence bekliyor. Çiftçinin durumunun zorluğu ortada. Onlar ne ekerse bende ekiyorum. Onların canının yandığı her yerde benimde canım yanıyor. Onlara dokunan her şey bana da dokunuyor. Susurluk Şeker Pancarı Fabrikası mutlaka faaliyete geçmeli ve çiftçimiz şeker pancarı ekmelidir” dedi.
Şeker pancarının bitki yapısı itibariyle doğaya ve toprağa yadsınamaz faydaları olduğunu söyleyen Erdem, “Örnek verecek olursak, pancarın, aynı alandaki ormanın ürettiği oksijen miktarının 3 katını üretmesi ve toprağın canlı, cansız yapılarına olumlu katkıları bulunmaktadır. Doğadaki dengeleri inanılmaz şekilde mükemmelleştiriyor. Münavebeli tarıma uygun olması da en önemli avantajlarından birisidir.
Toprağa ve doğaya faydalarının yanı sıra şeker pancarından üretilen hammaddelerin oluşturduğu sanayi ve buna bağlı istihdam ile başta Mısır, Buğday ve Ayçiçeği tarımı olmak üzere birçok tarımı yapılan ürünü geride bırakmıştır.
Şeker pancarının çiftçimize direk ve dolaylı olarak birçok katkısı bulunmaktadır. Pancar tarımından elde ettiği tatmin edici ekonomik gelirin yanı sıra küspesi ile hayvancılık yapan çiftçilerimizin yem sorununa çözüm olmasıyla göz kamaştırıyor. Bu tarımın yapılmasıyla diğer tarımı yapılacak ürünlerin ekim hacimlerinin azalmasına ve buna bağlı olarak, hem ürün çeşitliğinin artmasına hem de diğer tarım ürünlerinin çok ekilmesinden doğan pazar değeri kaybının yaşanmasının önüne geçmesiyle dolaylı etkisi vardır. Bu etkiler aslında şeker pancarının nasıl denge unsuru olduğunun en önemli ispatıdır. Kısaca bir örnekle açıklayacak olursak bölgemize 30.000 – 40.000 dekar alanda pancar tarımı yapılsa, tarımı yapılan diğer ürünlerden domates başta olmak üzere karpuz, biber, mısır vs. ekim alanı bu oranda azalmış olacak bu sayede tarımı yapılan bütün ürünlerin pazar değerlerinin yüksek olmasına neden olacaktır.
Öncelikle bölgemize ait Susurluk şeker fabrikasının faaliyetine devam etmesi, şeker pancarı tarımına verilen önemin artması ve bu tarımı yapan çiftçimizi memnun eden ekonomik gelir seviyesine ulaşması gerekmektedir. Bunun için her platformda ve fırsatta, ekonomisi tarıma dayalı olan bölgemizde, tarımı yapılan her ürünün önemine ve gerçek pazar değerine ulaşması en büyük temennimizdir.
AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, seçim öncesi köy ziyaretlerinde Susurluk Şeker Fabrikası’nın açılıp, çalıştırılacağının sözünü vermişti. Birkan, bu konu hakkında elinden geleni yaparak, mücadele edeceğini söyleyerek bu işin takipçisi olacağını belirtmişti. Umut verici sözlerin uygulamaya geçirilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.