Özürlülerimize sahip çıkalım

Özürlülerimize sahip çıkalım
Özel Karacabey Hayat Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Özel Eğitim ve Aile Eğitimi” konulu konferans Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezinde önceki gün gerçekleştirildi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Ana Bilim Dalı’ndan Doç Dr. Atilla Cavkaytar Karacabeylilere “Özel Eğitim ve Aile Eğitimi” hakkında bilgiler verdi.
İlk olarak Kaymakam Dursun Balaban katılımcılara seslendi. Kaymakam Balaban; “Ateş düştüğü yeri yakar. Bizler ne kadar engelli vatandaşlarımızın durumunu açıklamaya çalışsak da anlatamayız. Fiziksel veya bedensel engelli olmak utanılacak bir durum değildir. Utanılacak bir durum söz konusu ise bu toplumun bu çocuklarımıza olan yaklaşımıdır. Toplum olarak bu çocuklarımıza destek vermeliyiz. O zaman göreceklerdir o çocuklarımızın nasıl birer cevher olduklarını.”dedi.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü-Zihin Engelliler Ana Bilim Dalı’ndan Doç Dr. Atilla Cavkaytar Kaymakam Dursun Balaban’ın ardından slayt sunumuyla Karacabeylilere seslendi.
Zihinsel ve bedensel engelli kişilerin durumlarını ve eğitimin bu hususta ne kadar önemli olduğunu anlatan Doç. Dr. Cavkaytar; “Okul-Aile-Çocuk üçgeniyle ve toplumun desteğiyle bu çocuklarımıza yaşama dair bir şeyler kazandırabiliriz.
Herkes bir gün özel eğitime ihtiyaç duyabilir. Bu hususta bizler birer adayız. Öncelikle bunun bilincinde olmalıyız. Bu zihinsel ve bedensel engelli çocuklarımıza ilk olarak oyun oynamayı öğretmeliyiz. Bu çocuklarımızın her daim yanında olmak ailenin en kutsal görevidir. Öncelikli olarak onların yapamadıklarını değil yapabildiklerini görmeliyiz. Onları böylece motive edebiliriz.
Bizler, bu çocuklarımız için ne yapabiliriz? şeklinde kendimizi sorgulamalıyız. Eğitim, bu engellilerimizin günlük yaşamda bir başkasına muhtaç olmamasında çok önemlidir. Eğitim okulda başlamalı ve aile ile de desteklenmelidir. Anne- baba okulda verilen eğitimi takip etmeli ve öğretilenleri günlük yaşamda çocuklarına uygulamalı olarak göstermelidir. Ancak bu şekilde eğitimde adım adım da olsa bir ilerleme kaydedilir. En önemli sorunumuz ailelerimizin engelli çocuklarıyla birlikte toplum içerisine çıkamamasıdır. Bu yanlıştır. Göğüslerini gere gere toplum içerisine çıkmalıdırlar. Eğitimcilerimiz engelli çocuklarımızın eğitiminin yanı sıra toplumu da bilinçlendirme konusunda çalışmalar yapmalıdırlar. Eğitimcilerin ve ailelerin en önemli görevi engellilerimize bağımsız yaşam becerileri kazandırmaktır. Sizler her daim onların yanında olmayabilirsiniz. O nedenle eğitim şart” diye konuştu.
Slayt sunumuyla desteklenen konferansta Doç. Dr. Atilla Cavkaytar, katılımcılara da söz hakkı tanıdı ve yaşadıklarını, ve olmasını arzu ettikleri düşüncelerini sordu. Söz alan katılımcıların ortak görüşü şu şekildeydi;
“Toplumun bu çocuklarımıza bakış açıları eğitim sürecinde en önemli etkendir. Ancak maalesef ki, toplumun yaklaşımı onların motivesini ve eğitimini olumsuz etkilemektedir. Bu çocuklara sanki vebalıymış gibi bakılıyor. Dolayısıyla toplum böyle yaparsa anne ve çocuk kendi dünyalarına çekileceklerdir. Ayrıca Karacabey Belediyesinden bu çocuklar adına spor salonları, yüzme havuzları ve yolları engelli vatandaşları da düşünerek yapmalarını istiyoruz. Bizler kısaca şunu diyoruz; “Yollar sürekli kazılıp onarılacağına bu çocuklarımız için bir şeyler yapılsın”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.