“Özelleştirme rüzgarı ile kamuya ait olan hemen her şeyi sattılar”

CHP Bursa Milletvekili Prof.Dr.Yüksel Özkan, AKP’nin iktidara geldiğinden bu güne kadar özelleştirme politikası ile elden çıkardığı, devlete ait ya da devletin ortak olduğu kurumları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.
Yüksel Özkan soru önergesi ile ilgili olarak şunları söyledi;
“Cumhuriyet’in ilanından sonra “her fabrika bir kaledir” vizyonuyla Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde gerçekleşen kalkınma hamleleri ile inşa edilen şeker, demir, kâğıt, çay, fındık, elektrik ve taş kömürü gibi üretim fabrikalarının tamamına yakını AKP iktidarı süresince satılmıştır.”
“Babalar Gibi Satarız Dediler!”
İktidara geldikleri günden bu güne kadar büyük bir özelleştirme rüzgarı ile kamuya ait olan hemen her şeyi sattıklarını belirten Özkan, şu an devlete ait ya da devletin ortak olduğu kurum sayısı yok denecek kadar azalmıştır, dedi.
Yüksel Özkan şöyle devam etti; Cumhuriyetin birikimleri yerli ve milli ne kadar kamu kuruluşu varsa elden çıkarıldı. Tank Palet Fabrikası başta olmak üzere, Şeker Fabrikaları, Tekel, Linyit İşletmeleri, Murgul Bakır, Ereğli Demir Çelik, Eti Maden, Petkim, Türk Telekom, Tüpraş ve Seka Kağıt gibi Türkiye’nin en büyük şirketlerini, fabrikalarını, otellerini, limanlarını, enerji üretim tesislerini, elektrik ile doğalgaz dağıtım şebekelerini ve arazilerini yerli veya yabancı özel şirketlere sattılar, dedi.
Dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın “babalar gibi satarız” sözünü hatırlatan Özkan, öyle de yaptılar diyerek, ne var ne yok her şeyin 20 yılda satıldığını sözlerine ekledi.
Özelleştirme Gelirleri Nereye Harcandı?
Tüm bu kazanımları birer birer satarken gelinen noktada, Merkez Bankası’nın 30 Eylül 2022 tarihi itibarıyla brüt rezervleri 107,1 milyar dolar, net rezervleri 9,5 milyar dolar olmakla birlikte swaplar hariç net rezervlerinin eksi 59,2 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Özkan, özelleştirmeden gelen gelirler nereye harcanmıştır, diye sordu.
Yüksel Özkan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ a şu soruları yöneltti;

  1. “AKP iktidarı döneminde Kamu Kurumları’na ait, yıl bazında ne kadar taşınmaz mal özelleştirerek satışa çıkarılmıştır?
  2. AKP’nin iktidara geldiği tarihten bugüne kadar özelleştirdiği gayrimenkul sayısı kaçtır?
  3. Satılan Kamu Kurumu, kuruluşu ve devlete ait hisselerin gelirlerinden ne kadar gelir elde edilmiştir ve elde edilen gelir nerede harcanmıştır?
  4. AKP döneminde Bursa ili ve ilçelerinde özelleştirme kapsamına alınan ve satışa çıkarılan taşınmazlar ne kadardır ve halen özelleştirme programı kapsamında olan kurum ve kuruluşlar hangileridir?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.