Otoyol güzergahı değişmiyor!

*Bursa Kent Konseyi tarafından, “İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu” için verilen öneriler üzerine Karayolları Genel Müdürlüğü’nden yanıt geldi.

*Karayolları Genel Müdürlüğü, uygulama projeleri yaptırılmış eski güney güzergahı yerine kuzeyden geçen yeni güzergahın yapımına devam edildiğini bildirildi.

*Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, projenin 7 bin dönümlük verimli tarım arazilerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

*Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ise, “Otoyol konusundaki açıklama ve gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz” dedi.

Karayolları Genel Müdürlüğü, “İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu” hakkında Bursa Kent Konseyi tarafından verilen öneriye yanıt verdi. Kendilerine önerilen güneyden geçen otoyol güzergâhının uygun olmadığını açıklayan Karayolları Genel Müdürlüğü, kuzeyden geçen yeni güzergahın detay çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, “Otoyol konusundaki açıklama ve gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz” dedi.

Bursa Kent Konseyi tarafından 2 Aralık 2011 tarihinde gerçekleştirilen “İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ve Bursa’ya Etkileri” Bursa Konuşuyor toplantısı sonucunda çıkan maddeler, Bursa Kent Konseyi Başkanlığı tarafından Başbakanlığa, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, Bursa Valiliği’ne ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi.

Gönderilen yazıya, Ulaştırma-Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü 31 Ocak 2012 tarihli yazıyla yanıt verdi.

Bursa Kent Konseyi’nin yazısına karşılık gönderilen cevapta; “Bursa Kent Konseyi ve sivil toplum kuruluşlarından gelen öneri üzerine, ‘Önerilen güzergahın SİT alanı içerisinde ve tampon bölge içerisinde kalması, seyahat süresinin daha uzun olması, yakıt tüketimi ve sulak alanlar ile etkileşiminin yüksek olması, diri fay bölgesi ile tamamen etkileşim içinde olması nedeniyle tercih edilmemiştir. Kuzeyden geçen yeni güzergahın detay çalışmaları sürmekte olup, birinci sınıf tarım alanlarıyla ilgili yapılabilecek olası düzenlemeler irdelenmektedir” denildi.

Verimli tarım arazilerimiz tehlikede!

Projenin Karacabey’de 7 bin dekarlık bir alanı etkileyeceğini söyleyen Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, “İlçemizdeki Canbaz, Seyran, Harmanlı, Gönü köyleri ile merkezdeki Karatopraklar ve Bayıraltı mevkisinde bulunan verimli tarım arazileri projeden olumsuz etkilenecek. Biz bu projenin yapılmamasını istemiyoruz. Yalnızca tarım arazilerimiz ve su kaynaklarımız zarar görmesin istiyoruz” dedi.

Otobanın Nilüfer ilçesine bağlı 3 köyden geçeceğini belirten Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şaban Yurddaş da, ovaya zarar verecek yaklaşımlardan kaçınmak gerektiğini, hayat kaynağı olan toprağa zarar verilmemesi gerektiğine işaret etti.

Yurddaş, “Ovaya zarar vermeyelim. Biz bu projeye karşıyız. Bir toprak kaç yüzyılda bu hale geldi. Bunun düşünülmesi lazım. Bugün Uluabat yolunun güney tarafından geçmesi iyi olacaktı. Kuzeyden geçerse tarım arazilerini etkileyecek. Tarım kayıpları artacak. Mahsulde büyük kayıp olacak” diye konuştu.

Otoban projesinin tehlikeli olduğunu ve çevreye zarar vereceğini ifade eden Yurddaş, “Nilüfer'de 3 köyden bu proje geçiyor. Konak, Balıklı ve Badırga'da bazı tarım arazileri bu projeden etkilenecek. Buradaki tarım arazilerini düşünmeliyiz. Tarım arazilerinin yok olmasının önü açılıyor. Binlerce zeytin ağacı gidiyor. Tarımın en güzel yapıldığı yer burası. Bu kadar tarım arazileri yok edilemez. Yok ola ola ne olur?” şeklinde konuştu.

Bursa'ya pahalıya mal olabilir!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan, asrın projesi diye tabir edilen otoban konusunun Bursa ayağı etabını sert bir dille eleştirdi.

Akdoğan, “Her şeyden önce bu otoyolla ilgili bilgiler henüz kamuoyuna açıklanmış değil. Ben siyasi parti il başkanı olarak projenin bilgilerine ulaşmak istiyorum. Bilgi alamıyorum. STK'ları hiçe sayan bir proje Bursa'dan geçiyor. Kabul edilebilir bir şey değil. Şehrimizin bütün dinamiklerinin katılacağı toplantılarla bu işin kararlaştırılması lazım. Dikkate alınmıyor. Kurumlar ucuz maliyetle bu işi çözmek istiyor. Ama pahalıya mal olmasın” dedi.

Bir santimetre toprağın oluşması için 500 yıl geçmesi gerektiğini ifade eden Akdoğan, “Bu iş bu kadar basit değil. Farklı görüşler dikkate alınmadan bu iş yürümez. 50 yere başvurduk. Bilgiye ulaşamıyoruz. Bursa'nın hayatını 100 yıl etkileyecek bir iş, ama toplumdan kaçırılıyor” ifadelerini kullandı.

MHP'den eleştiri

MHP Bursa İl Başkanı Tevfik Topçu da, şehirleri etkileyecek bu tip projelerin akademik odalardan görüş alınmadan hayata geçmesinin zarara yol açabileceğini belirterek, “STK'ların ortak kararı ile bu projeler kabul edilmeli. Hükümet maliyetten kaçıyor. Ama maliyetten kaçmak kısa vadede mantıklı olsa bile uzun vadede zararlı olabilir. Dünyada üretilemeyen bir şey vardır, o da topraktır. Maliyetten kaçmak da doğru değil. Bu ülke geleceğini kurtarmak için daha çok maliyetlere katlanabilir” açıklamalarında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.