“Oto test merkezinde zaman kaybedildi”

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, verimli topraklarda Oto Test Merkezi yapmanın hatalı olduğu konusunda 2 yıl önce uyarılarda bulunduğunu hatırlatarak, “Uyarımıza kulak vermeyenler projenin 2 yıl gecikmesine neden oldu” dedi.
Turhan Tayan, Yenişehir’deki mera alanında kurulması planlanan, sonra da vazgeçilen Oto Test Merkezi’nin yeri ile ilgili 2 yıl önce dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Bursa milletvekillerine gönderdiği mektupta bahse konu arazinin 1’nci sınıf mera olduğunu ve “Tesis için başka alternatif araziler aranmalıdır” uyarısında bulunduğunu hatırlattı.
Otomotiv Test Merkezi ile ilgili gelişmeleri üzüntüyle karşıladığını ifade eden Tayan, Bursa’nın böyle bir eseri 2 yıldır kazanamadığına vurgu yaptı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından, Oto Test Merkezi’nin yeri ile ilgili yapılan açıklamanın, 22 Kasım 2012 tarihinde dönemin Başbakanı ve Bursa milletvekillerine yaptığı uyarının doğruluğunu ortaya çıkardığını belirten Tayan, “AKP iktidarı akıllarına gelen projeleri yeteri kadar incelemeden, araştırmadan ve planlamadan gündeme getiriyor. Karşılaştıkları engellerden dolayı zaman kaybına ve çeşitli spekülasyonlara neden oluyor. Yenişehir’de ıslah edilmiş mera alanında Oto Test Merkezi yapmanın hatalı olduğunu belirttik. Uyarımıza kulak vermeyenler projenin şimdiden 2 yıl kaybına ve gecikmesine neden oldu. Oto Test Merkezi, Bursa’da daha uygun ve verimsiz bir arazide yapılmalıdır” diye konuştu.
2 yıl önce uyarmıştı
Turhan Tayan, 2 yıl önce Başbakan ve milletvekillerine mektubunda şunları aktarmıştı:
“Bursa ülkemizin en önemli otomotiv sanayi merkezidir. Türk Standartları Enstitüsü tarafından kurulması düşünülen Oto Test Merkezi’nin Bursa’da tesis edilmesi doğru ve yerinde bir karardır. Bu tesisin Bursa’nın neresinde kurulacağı konusu ayrıca çok önemlidir. Edindiğimiz bilgiye göre Yenişehir’de 2 bin 600 dönümlük mera bu tesis için öngörülmekte ve işlem yapılmaktadır. Mera Komisyonu alelacele toplanarak oy çokluğu ile arazinin mera vasfını kaldırdı. Tarım Bakanlığı’nın onayını takiben arazi Hazineye devredilecek ve sonrasında Türk Standartları Enstitüsü’ne tahsis edilecektir.
Bahse konu arazi birinci sınıf meradır. Masraf edilerek ıslahı yapılmış bir meradır. Bu mera ve çevresi Boğazköy Barajı’nın devam eden sulama inşaatı alanındadır. Çok nitelikli ve değerlidir. Yörenin çiftçisi, köylüsü, üreticisi, hayvan besicisinin gözü önünde büyük bir hata işlenmektedir. Bu haklı sese kulak vermek hem bilimin, hem ekonominin, hem hukukun gereğidir. Bursa’da bu tesis için başka alternatif araziler vardır. Bu yanlıştan dönülmesi, daha sağlıklı bir incelemeden sonra karar alınması konusundaki görüşlerimi paylaşmak üzere takdirlerinize sunarım.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.