ÖĞRET-MEN

Öğretmekten “Men” eden kişianlamına gelen bir kelimeyi Dünya da Öğretici manasıyla kullanan başka bir Millet her halde yoktur. Buna yazarlarımızdan Mümin SEKMAN “Öğretilmiş çaresizlik” diyor. Öğrenilmiş diyemeyiz çünkü bu kelime sanırım Türk Dil kurumunun kurumsal cehaleti ile kullanım kazanmış durumdadır. Bu kelimeyi sorgulayarak tepki gösteren başka birileri veya sivil toplum kuruluşu varsa bana ulaşmalarını lütfen bilgi ve tepki belgeleriyle rica ederim. Öğret- men kelimesinin aslında kullanılması gereken mesleki karşılığı ise kanaatimizce öğreticidir.

Türkçe köklere geniş anlamda bakacak akademik bir araştırmaya gerek görmemekle birlikte, işin uzmanlarının, bu yanlışlara dur denmesinin zamanı, düşünenlerin yetkinliğindeki seviyedir derim.

Aktif olarak birçok özel, resmi kurum ve kuruluşta giriş bölümünde gözlere batan kelime “ Danışma” Türkçe karşılığı bana bir şey sorma anlamına tek başına gelmekle birlikte cümle içinde bilgi anlamına gelmeyi taşıması birilerini fena halde yanıltmış olması düşünce seviyesinin yetersizliğidir ki halen kullanılmaktadır. Tek başına doğru anlaşılması için kullanılması gereken şekil “Danışmalık” olması gerektiği kanaatindeyiz.

Kelimeler kullanım doğruluğu olarak bir Milletin Düşünce Dünyasını şekillendirir ki alacağı toplumsal mesafe kültürel kelime zenginliği ve de bu kelimelerin çoğunluk tarafından bilinçli bir şekilde kullanılmasıdır. Topluma yanlış anlamda kazandırılan kelimeler gereği, düşünceler toplumun düşünce ve yaşam dünyasında tahribata sebep olduğu gibi bu bir düşüncesizleştirme yolunun başlangıcıdır.

Yaşam alanında ve dışındakileri düşünerek sorgulayan ve tepkisini ortaya koyanlar toplumsal yaşam kalitesinin yükselmesini isteyenler olacağından bu sayıdaki düşüncelerin artmasını ve gerekli düzenlemelerin yapılması için yetkililere buradan sesleniyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.