“Oda ve Borsalar esnafın yanında değil!”

Bursa Karacabeyliler Derneği Onursal Başkanı Yüksel Ceylan, salgın sebebiyle uzun bir süredir kapalı olan lokanta, restoran, pastane ve düğün salonu gibi sektörlere sahip çıkarak, hükümetin esnafa daha fazla destek vermesi gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Yüksel Ceylan, şu ifadelere yer verdi: “Covid-19’un olumsuz etkilerini ilçemiz Karacabey’in yanı sıra, Bursa ve ülkemiz de çok derinden hissetmekte ve bu olumsuz etki her geçen gün artarak ilerlemektedir. Birçok dünya ülkesi de bu olumsuzluktan payını aldı. Hemen hemen tüm ülkelerin ekonomileri büyüme ve gelişme hedefleri doğrultusunda tepetaklak oldu. Birçok Avrupa ülkesi, koronavirüs sürecini çok kötü yönetti ve ölüm sayıları da buna bağlı olarak her geçen gün arttı. Şu dönemde ülkemiz, bu doğal afet diyebileceğimiz virüs sürecini iyi yönetti ancak kısıtlamalardaki bazı yanlış uygulamaları da görmezden gelmek mümkün değildir.

Kendi yerelimize geldiğimizde birçok işleme faaliyetlerine tüm hızıyla devam ederken, bir şehrin yapı taşları olan lokanta, restoran, pastane ve düğün salonu gibi işletmelere uygulanan yanlış veya eksik uygulamalar sebebiyle, bu sektör sahipleri ve çalışanları adeta can çekiştirmektedir. Bu sektörlerde ülke genelinde yaklaşık 2 milyon insan çalışmakta ve bu sayede evlerini geçindirmektedir. Devletin esnafa aylık kira yardımı olarak verdiği ücretler tabii ki göz ardı edilemez. Ancak kira yardımı olarak verilen meblağın on kat üstünde kirası olan işyerlerinin mevcut olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu sektörlerde çalışan yaklaşık 2 milyon insanımıza devlet tarafından verilen Kısa Çalışma Ödeneği altında ücretler de yok sayılamaz ama yetersizdir ve bu sektör sahipleri ile çalışanları anlamsız kısıtlamalara kesin çözüm beklemektedir.

Dünya üzerindeki tüm sosyal devletlere baktığımızda, ekonomisi gerçek verilerle gösterilen güçlü devletler; ‘Sokağa çıkmayın tüm ihtiyaçlarınız devletten’ diyebildi. Ancak bizim ülkemiz de bu ekonomiye sahipken böyle bir öneride bulunulmadı. Sokağa çıkıp bir araştırılsın; tüm esnafımız gönüllü olarak devletten yardım dahi almadan, 15 gün işyerlerini kapatmaya razıdır. Hiç olmazsa ölünecekse de, kalınacaksa da hep birlikte olunur. Yani tüm esnaf böyle bir fedakarlığa hazırdır. Ama bu şekilde sadece bu koronavirüs yükünü lokanta, restoran, pastane ve düğün salonu gibi sektörlerin ve çalışanlarının üzerine yıkmak tamamen yanlış bir uygulamadır.

Gerek sosyal medya, gerekse yazılı ve görsel basına baktığımızda bu işyerlerinin sorunları, zorlukları ve uçurumun eşiğinde oldukları maalesef ki dile getirilmemektedir. Ayrıca hiç bir esnaf odası, akademik odalar, meslek odaları, ticaret odaları ve borsalar da esnaftan yana tavır içinde değiller. Ancak bunları görmeleri gerekir. Acaba bu Odalar üyelerinden sadece aidat almak için mi, yoksa esnafının ve işvereninin gözü kulağı dili olmak için mi varlar?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.