Nilüfer’i temizlemek kirletenlerin görevi

NTV Haber Merkezi, Nilüfer Çayı ve Kocaçay Deltası’ndaki utanç verici kirliliği ülke gündemine bir kez daha taşıyacak.
Önceki gün Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç’un bu konudaki görüşlerini alan NTV, Nilüfer Çayı ve Kocaçay Deltası’nda yaşanan kirliliğe ilişkin filmi en kısa sürede ekranlara taşımayı hedefliyor. NTV’ye bilgi veren Koç, Nilüfer Çayı’nın Susurluk Irmağı’nı en fazla kirleten akarsu olduğuna dikkat çekti. Koç,“Bursa’nın çirkin yüzünü, ne yazık ki bir zamanların doğa harikası Nilüfer Çayı göstermektedir. Marmara Denizi’ni rezil eden Nilüfer’i kimler kirletiyorsa temizlemek de onların görevi olmalıdır. Nilüfer Çayı Bursa’nın simgelerinden biridir. Tüm Bursa halkını el ele vererek, içerisinde canlı barınamayan ve simsiyah akan Nilüfer Çayı’nın yeniden hayata döndürmek üzere çevre mücadelesine davet ediyorum”diye konuştu.
“Ne denizde hayır kaldı, ne de tarım sulamasında”
Nilüfer Çayı ile Karadere çevresinde yapılan film çekimlerine Karacabeyli çiftçilerin de katılmasını sağlayan Belediye Başkanı Ergün Koç, Nilüfer’in kirlilik derecesini şu sözlerle gündeme getirdi. Koç, “25 yılda Nilüfer de giderek tırmanan kötü koşulları bu bölgedeki üretici kardeşlerimiz en acı şekliyle yaşadı. Geçimini balıkçılıktan sağlayan aileler ile tarlasındaki ürünü Nilüfer’den faydalanarak sulayan çiftçilerimiz büyük darbe yedi. Bizler sanayicinin her zaman yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Çiftçimiz ve sanayicilerimiz et ile tırnak gibi ayrılmaz bir bütünlük içerisindedir. Birinin diğerine zarar vermesi halinde, gelecekte kendisinin de zarar göreceği bilincini taşımaktadırlar. Önemli olan Bursa’nın ve Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan Karacabey’de sularımızı ve toprağımızı kirlilikten korumaktır. Kirletenler başta olmak üzere derhal acil önlemler almalı, Nilüfer’in eski günlerine dönmesi sağlanmalıdır” dedi.
Bahçe domatesi ile Nilüfer’den sulanan domatesin ilginç farkı
Nilüfer Çayı çevresindeki arazilerde sebze ve meyve üretimi yapan çiftçiler, Belediye Başkanı Ergün Koç’un görüşlerine katıldıklarını belirterek, akar suyun pis kokusunun yöredeki köylerde yaşayan halkı bıktırdığını söyledi. Köydeki evlerinin bahçesinde yetişen domates ile Nilüfer Çayı çevresindeki arazilerde yetişen domates arasında ürkütücü boyutta farklılık bulunduğunu kaydeden üreticiler, “Bahçedeki domatesin tadı çok lezzetli. Ancak, Nilüfer’den sulanan domates ise ne yazık ki yemek tenceresinde sürekli köpükler çıkarıyor ve bunları yemeklerde kullanamıyoruz” diye konuşarak acı gerçeği gözler önüne serdi.
Erdinç Karakaş ve Mahir Açıl’dan oluşan NTV haber ekibi, daha sonra Yeniköy’e giderek, tekneyle Kocaçay Deltası’nda kirliliği belirleyen film çekimlerini gerçekleştirdi. Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Aytun Cet, Yeniköy esnafından İlhan Elbir, balıkçılar ve vatandaşların görüşlerini alan NTV ekibine, Kocaçay ve Marmara Denizi’ni kirleten unsurlar, yılan balıklarının deltaya ve lagün göllerine giremeyişi, denizden kaçak kum çıkarılması yüzünden sahilde yaklaşık 150 metrelik kumsal kaybı yaşandığı dile getirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.