Nilüfer Çayı temiz aksın!

Bu akşam düzenlenecek toplantıya tüm Karacabey davet edildi:

Çevre bilinci adına oldukça önem taşıyan toplantıya, Karacabeyliler Derneği, Gemlik Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER), Gemlik Yaşam Atölyesi, DOĞADER, Çayönü, Hasköy, Çekriçe, Emirleryenicesi, Evciler, Hançerli, Orhaniye, Yörükyenicesi, Hürriyet, Badırga, Konaklı, Çaylı, Balabancık, Balıklı, İnkaya, Muratlı, Çamlıca Köy Muhtarları, Muhtarlar Birliği yöneticileri, Şehir Plancıları Odası, Bursa Tabip Odası, Kimya Mühendisler Odası, Mudanya Ziraat Odası ve Çayönü halkı katıldı. Muhtarların toplanmasını Çayönü köyünün gençleri organize etti.

“Nilüfer Çayı Temiz Aksın” düşüncesiyle yola çıkan bir avuç öğretmen ve köylü vatandaşlara, geçtiğimiz Temmuz ayı sonunda kampanya çerçevesinde EKODER ve DOĞADER de büyük destek verdi.

Konuyla ilgili internet üzerinden ve ıslak imza ile kısa zamanda geniş kitlelere ulaşabilecek bir imza kampanyası başlatıldı.

Kampanya başlatma çalışmalarına ait çeşitli toplantılar gerçekleştirildikten sonra geçtiğimiz hafta Nilüfer Çayı’ndan direkt olarak etkilenen köylerin muhtarları, sivil toplum örgütleri ve akademik odalar ile bir toplantı yapılması ve “Nilüfer Çayı Temiz Aksın” kampanyasının yol haritasının çıkarılması hedeflendi.

Toplantıda ilk konuşmayı Doğader Başkanı Murat Demir yaptı. Konuşmasında bu toplantıyla Nilüfer Çayı’nın temizlenmesi adına yol haritasını çizileceğini belirtti.

Daha sonra konuşan Bursa Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan, “Muhtarlarla, köy halkının birleşmesi önemli bir gelişme. Ancak, akademik insanların bizleri bilgilendirmesi daha önemli. Büyük hedefler, büyük insanlarla yapılır. Bu yüzden kitleleri bilinçlendirmeliyiz. Çayımızın kirliliğiyle ilgilenmeliyiz. Ülkemizdeki çalışmalar bitmeden, yurtdışında işler yapılmamalıdır.

İnanıyorum ki bu büyük topluluk karşısında hiçbir güç duramaz. Karacabey’de tarım her geçen yıl kötüye gidiyor. İlçemizde önceden ürünler satılırdı, ancak şimdilerde topraklar gidiyor. Bizler de bölgemize sahip çıkmak için Karacabeyliler Derneği’ni kurduk. Siyaset bizi ilgilendirmez, ekmeğimize bakarız. Nilüfer Çayı’nın durumu ortadadır. Adeta zehir akıtmaktadır. Ürünler bu sıkıntı nedeniyle yok olmaktadır. Bu çaydan domates, karpuz gibi ürünler sulanıyor. Bunu düşünen var mı? Nilüfer Çayı’nın temiz akması için elimizden geleni yapacağız. Bunun sözünü veriyorum. Eğer bir eylem gerekirse, 10 bin Karacabeyliyi yollara dökeriz. Bu 10 bin kişinin karşısında kimse duramaz” diye konuştu.

Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Arca Atay, kampanyanın bileşenlerinden olan EKODER (Ekolojik Yaşam Derneği) de başkan ve üyeleri ile bu toplantıda yer aldığını söyledi.

Kampanyanın hazırlık çalışmalarından itibaren bu sürecin içinde olduklarını belirten Ekoder Başkanı Arca Atay, kampanyanın başarısının, yani nihai olarak Nilüferin şu anki durumunun düzeltilmesinden sorumlu olan resmi otoritenin dikkatini çekmek için geniş bir kamuoyu ve medya desteğine ihtiyaç olacağını, uzun soluklu bu mücadelede birlik olunması halinde başarı kazanılacağını belirtti.

Bundan sonraki toplantılarda mücadele azim ve kararlılığı üstün olan köy kadınlarını da görmek istediklerini belirten Atay, “Kadınların içinde olmadığı eylemlerde başarı şansının düşük olduğunu şimdiye kadar yaşadığımız deneyimlerden biliyoruz” dedi.

Bir zamanlar içinde yüzülebilen ve balık tutulan, ancak şu anda içinde ağır metal ve zehirden başka hiçbir şey bulunmayan Nilüfer’in ana kirleticisinin arıtma sistemi olmayan ya da arıtma sistemi olduğu halde kullanmayan sanayiden kaynaklandığını söyleyen konuşmacılar, özellikle 1980’lerden sonra gelişen sanayinin kirli atıklarıyla zehirlenen Nilüfer'in artık ürün yetiştirmede sulama suyu olarak kullanılamayacak derecede kirlendiğine dikkat çekti.

Zehirli sularla sulanan ürünlerin pazarlarda tüketiciye sunulmasının son derece sakıncalı ve tehlikeli olduğuna dikkat çeken muhtarlar, “Suyumuzu geri istiyoruz. Sanayi daha fazla kar etsin diye arıtma yatırımlarından imtina eden fabrika sahipleri bizler gibi bu topraklarda ürün yetiştirmiyor, ya da Nilüferin pis kokusunu her gün solumuyorlar" diyerek, “Bu gidişe dur demenin zamanı gelmiştir, devlet sesimizi duymalı ve Nilüferi kirletenlerden hesap sormalıdır” şeklinde konuştu.

Büyük yankı uyandıran toplantının devamının bu akşam geniş kapsamlı gerçekleşeceği bildirildi.

Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan’ın 10 kişiden oluşacak bir tertip komitesi oluşturulması talebi de büyük destek gördü.

Tertip Komitesine Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan’ın yanı sıra, Doğader Başkanı Murat Demir, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, Mudanya Muhtarlar Derneği Başkanı Ziya Kalafat, Hürriyet Köyü Muhtarı Ali Pehlivan, Çayönü Köyü Muhtarı Ziya Karadeniz yer aldı.

Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan, bu akşam saat 20.00’de Çayönü Köyü’nde yapılacak olan toplantıya Karacabey’in tüm köy muhtarlarını, siyasi parti yöneticilerini, sivil toplum örgütü temsilcilerini, Belediyesi temsilcilerini ve Nilüfer deresinde yeniden balık tutmak isteyen herkesi davet etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.