“Ne öldürür, ne güldürür!”

Domates sezonu başladı:
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, domates sezonunda salça fabrikalarının verdiği fiyatın üreticiyi tatmin etmediğini, ayrıca “BRİKS” uygulamasına karşı olduklarını söyledi.
            Ziraat Odası’nın yaptığı hesaplamalara göre, verilen tekliflerin üretim maliyetlerinin altında kaldığını dikkati çeken Karaca, “Üreticiye verilen kilogram fiyatı 13-15 kuruş, maliyet ise 17 kuruş. Biz, üreticinin para kazanabilmesi için teklifin 20 kuruş olarak revize edilmesini istedik, olmadı. Şu anda dekar başına 12 tonun altında ürün alan çiftçi, zarar eder. Verilen fiyat üreticiyi ne öldürür, ne güldürür. Salça fabrikalarının verdiği fiyat 13,5 kuruş civarında. Bu fiyatlarla domates üretiminin sürdürülebilir olması imkansız görünüyor” dedi.
            Türkiye’nin salçalık domates üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini karşılayan Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarında hasat başlarken, düşük fiyatlar yüzünden ekim alanlarının daraldığı bildirildi.
            Bu yıl Karacabey Ovası’nda yaklaşık 50 bin ve Mustafakemalpaşa Ovası’nda yaklaşık 20 bin dekar alanda salçalık domates ekimi yapıldı. Bu bölgede geçmiş yıllarda ekim alanının 100 bin dekara dayandığı dikkate alındığında, gerilemenin nedeni olarak salça fabrikalarının sözleşme fiyatlarını düşük tutması gösteriliyor. Karacabey’de faaliyet gösteren salça fabrikalarının, 2009 sezonunda üreticilere sunduğu tekliflere göre, salçalık domatesin kilogram fiyatı, peşin ve vadeli ödemenin yanısıra bu yıl ilk kez getirilen uygulama ile üründeki kuru madde yüzdesi (BRİKS) dikkate alınarak hesaplanıyor. Bu kapsamda, kuru madde yüzdesi fazla olan ürünlere ise, yüksek fiyat uygulanıyor. Salça fabrikalarının, bu kriterler çerçevesinde salçalık domatese uyguladığı 2009 fiyatları ise, 13 kuruş ile 15,5 kuruş arasında değişiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.