Mustafa Bozbey’den acil eylem çağrısı!

Uzun süredir sessizliğini koruyan CHP’nin Bursa Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Mustafa Bozbey, denizlerimizin üzerine örten o çirkin görüntüye ilişkin bir çıkış yaptı.

İklim değişiyor, zihniyet değişmiyor. Kıyılarımız alarm veriyor, yetkilileri göreve çağırıyoruz. Çözüm için ortak aklı harekete geçirin ve acil eylem planı hazırlayın” diyen CHP’liBozbey, geçtiğimiz günlerde Bursa’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönelik de eleştirilerde bulundu:

Deniz yoluyla gelmedi sanırım. Körfezlerimizin halini bilmiyor sanırım. Görseydi, bilseydi, Marmara denizi can çekişirken bu açıklamaları yapamazdı çünkü.  Değerli Bursalılar, biliyorsunuz aylardır süren müsilaj (deniz salyası) istilasını yetkililer önce görmezden geldiler, sonra zararlı olduğunu reddettiler. İnsanlık olarak inanılmaz bir şeyi başardığımız, olmayacak bir şeyi oldurduğumuz; yani balıkları su dışında değil suyun içinde boğulmaya mahkûm ettiğimiz gerçeğini görmezden gelip ‘oksijen bolluğu’ diye alay edercesine açıklamalarda bulundular. Balıklar perişan, balıkçılar perişan, denizimiz ölüyor.

Beklerdim ki bakanımız geldiğinde ‘Müsilaj Acil Eylem Planı’ çalışmalarına başladıkları müjdesini versin. Bursalı paydaşlara ‘Gelin hep beraber planı oluşturalım ve eyleme geçelim’ çağrısında bulunsun. Bilimsel veriler ne yapılması gerektiğini söylüyorsa onlar yapılmaya başlansın. Ne yazık ki olmadı.”


 **** 
Bozbey, bu değerlendirmelerin ardından bir de çağrıda bulundu:

Kıyılarımıza vuran, deniz altını mahveden, denizin biricik temizleyicileri midye yataklarını, mercanları dahi istila eden müsilaj değil, bugüne kadar sürdürülen kötü çevre politikalarıdır. Derhal acil eylem planı oluşturulmalı ve bilimsel veriler ışığında bütüncül bir atık yönetim politikası benimsenmelidir. Bursa Büyükşehir Belediyesi denizimizi öldüren bu kâbusa son vermek için kentimizdeki önlemleri almaya hemen başlamalı, atıkların kimyasal yüklerini arındırmadan deşarj yapmayı önlemeli ve Marmara denizine kıyısı olan illeri, tüm yetkilileri ve bilimsel çevreleri de çağırarak acil bir plan oluşturmalıdır.”

**** 
Bozbey’in kalıcı çözüm çağrısı bir yana salyayı temizlemek için Bursa Büyükşehir ile Mudanya Belediyesi harekete geçti.

BURULAŞ’a ait temizleme aracı oluşan köpükleri kenara çekip vidanjörle toplarken, Mudanya Belediyesi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden destek istedi.

İstanbul Büyükşehir’e ait temizleme aracı bugün-yarın Bursa sahillerinde olacak, salyaları temizlemeye başlayacak.

 **** 
Kuşkusuz bunlar geçici önlemler…

Denizin, balıkların yaşamasını istiyorsak evsel ve sanayi atıklarını arıtmadan denizlerimize göndermemek gerekiyor.

Bunun için ulusal bir seferberlik ilan etmenin zamanı gelmedi mi?

BOZBEY’İN KENTLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERİ!

Geçtiğimiz günlerde kaleme aldığım Başkan Alinur Aktaş kırmızı kuvvetleri bile ikna edemedi” başlıklı yazıma Mustafa Bozbey bir mesaj gönderdi.

“Merhaba Yüksel;

1-Basın kamu görevi yapıyor ‘Renklere ayrılamaz’ (Bazı arkadaşlar benim yazdıklarımdan askeri tatbikatlarda kullanılan mavi-kırmızı kuvvetler mücadelesini anlamışlar. Ben mavi kuvvetlerle Yunanlıları kast ettim. Bize Yunan muamelesi yapılıyor gibi düşündüm.)

2- ‘Yeniden Yeşil Bursa’, benim seçim döneminde ifade ettiğim ifadelerdi.

3- Şehir Hastanesine giden Hafif Raylı Sistemi Büyükşehir 1\3 fiyatına yapacaktı? Ne oldu da Ulaştırma Bakanlığı üstlendi? Büyükşehir Belediyesi ihaleyi yapar Ulaştırma
Bakanlığı da ödemeyi yapabilirdi! Neden bu yöntem benimsenmedi? Bu konuyu basına ve Bursalılara anlatmalıydı!

4- Sanayiye neden hala ‘dur’ denmiyor? Bursa fiziki, ulaşım ve hava kirliliği olarak yaşanacak yer olmaktan çıkarılıyor. Bursalıların sağlığı hiçe sayılıyor.

5- Kentsel dönüşüm konusunda ise ‘Tüm plan değişikliklerinde sayın başkanın onayı ve imzası var.’ Yani Bursa’nın kentsel kirliliğinde imzası var.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.