Müjde: Çimento fabrikası yapılmıyor

Çimento Fabrikası’na son noktayı Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme ve Planlama Genel Müdürlüğü koydu:
Çimento fabrikası yapılamaz
Karacabey Ovası’na Üstyapı İnşaat Ltd. Şti. tarafından kurulması planlanan “Karçim Entegre Çimento Fabrikası” projesi, Toprak Koruma Kurulu’nun verdiği “olumsuz rapor” sonrası ÇED sürecini kaybetti.
Tarım ve sulama arazileri bakımından Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan Karacabey Ovası’nda taş ocaklarının hemen yanına çimento fabrikası kurma çabası, sivil toplum örgütlerini, çevrecileri ve halkı ayağa kaldırdı.
Halkın tepkileri üzerine harekete geçen Bursa Valiliği, bünyesindeki Tarım, Bayındırlık, Milli Emlak, DSİ, Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile Ziraat Mühendisleri Odası’nın bulunduğu Toprak Koruma Kurulu bu süreci değerlendirdi. Üstyapı İnşaat’ın Karçim Enterge Çimento Fabrikası’nı Şahinköy’e kuramayacağına dair Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü’nün “olumsuz” raporlarına dayanan Kurul, oybirliğiyle fabrika inşaatına onay vermedi. Nisan ayında ÇED raporu onaylanmayan ancak, Temmuz’da yaptığı ikinci başvuru sonucunda DSİ’nin yeniden inceleme kararı ile beklentileri artan firmanın çimento fabrikası kurma hayalleri de tükenme noktasına geldi.
Ovanın kalbine hançer gibi saplanacak olan çimento fabrikasının kurulmasına karşı çıkan vatandaş, sivil toplum örgütleri ve sanayiciler hep birlikte başlattıkları “Çimento fabrikası istemiyoruz!” mücadelesinde Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan gelen haberle nihayet mutlu sona ulaştı. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme ve Planlama Genel Müdürlüğü, Toprak Koruma Kurulu’nun “Olumsuz raporu”nu değerlendirmeye alarak yaptığı toplantı sonrası ÇED sürecinin devam etmesinin mümkün olmadığı yönünde karar alarak Çimento Fabrikası Projesine son noktayı koydu.
Fakat Şahinköy’de tarım arazilerini her geçen gün çoraklaştıran “taş ocakları” hala faaliyetlerine devam ediyor. Şahinköylüler yıllardır verimli toprakları ve halkı zehirleyen “taş ocakları”nın, meyve bahçeleri ve tarlaları çölleştirmeden kapatılmasını istiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.